Οδησσός: Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας που έκλεισε μετά τη ρωσική εισβολή

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία περισσότεροι από 1.000 Έλληνες της Οδησσού έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, με αποτέλεσμα το παράρτημα του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού» και οι δομές του να έχουν κλείσει. Σ’ ένα από τα τρία οικήματα του Ε.Ι.Π. λειτουργεί από το 1994 το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, το οποίο από την στιγμή που κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, επίσης έκλεισε.

Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο, τις θύρες του οποίου περνούσαν κάθε χρόνο 5.000 επισκέπτες, για να ζήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική ιστορία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο ιστορικός Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, «ορισμένοι από τους υπαλλήλους του παραρτήματος, στις ώρες που η κυκλοφορία επιτρέπεται, πηγαίνουν στο μουσείο και ασχολούνται με την εκκένωσή του. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία να προφυλαχθούν στα υπόγεια του κτιρίου κάποια από τα εκθέματα με ιστορική σημασία, καθώς επίσης τα αρχεία που αφορούν τη Φιλική Εταιρεία και περιουσιακά στοιχεία».

Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας βρίσκεται στην οδό «Κράσνι Περεούλοκ 18» και στεγάζεται στην οικία του Έλληνα εμπόρου Ιωάννη Μαρασλή, πατέρα του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια Δήμαρχος της Οδησσού. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σπίτι συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Αναφορικά με τις θεματικές του μουσείου, η πρώτη αφορά την ίδρυση του λιμανιού της Οδησσού στα τέλη του 18ου αιώνα και την εγκατάσταση της ελληνικής κοινότητας, η δεύτερη θεματική αρχίζει το 1814 με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και η τρίτη αφορά τη δράση του Αλέξανδρου Υψηλάντη από το 1820 μέχρι και τη σύλληψή του το 1821.

 

ΠΗΓΗ VEMA

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....