Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Φεβρουάριο.

Προ της Συνεδρίας, αναγνώσθηκε ευχετήρια επιστολή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών για την συμπλήρωση δεκαπενταετίας από της αναρρήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών, εξέφρασε και προφορικά στον Μακαριώτατο τις εκ μέσης καρδίας ευχές αυτών.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και εν τοις προσώποις Αυτών όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άριστη συνεργασία καθ’ όλα τα έτη της Αρχιεπισκοπείας Του.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν εν συνοχή καρδίας την οδύνη τους για την σεισμική καταστροφή, η οποία έπληξε χθες την Τουρκία και την Συρία, έχει προκαλέσει τον βίαιο θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας και έχει οδηγήσει σε εμπερίστατη κατάσταση δοκιμασίας αναρίθμητο πλήθος αδελφών μας.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποστείλει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επιστολές συμπαραστάσεως στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, αλλά και στους Εξοχωτάτους Προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Συρίας κ. Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επίσης αποφάσισε να διοργανώσει άμεσα πανστρατιά αγάπης και έμπρακτης συμπαραστάσεως προς τους πληγέντες μέσω της συγκεντρώσεως υλικής βοήθειας σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, τις διπλωματικές αρχές και τις πληγείσες αδελφές Εκκλησίες.

Επιπλέον, η Δ.Ι.Σ. συνεχάρη τους τέσσερις Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Θράκης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τους πιστούς να συμπαρασταθούν στους γείτονές μας που ζουν αυτή την τραγωδία, να παραμερίσουν κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητας, να εντείνουν τις προσευχές τους στον Θεό, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο των πληγέντων από την απώλεια των συγγενών τους, καθώς και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και νερό.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. συνεχάρη και την Ελληνική Πολιτεία για την άμεση έμπρακτη συμπαράστασή της προς τους σεισμοπαθείς, αφού ήταν η πρώτη παγκοσμίως που κινητοποιήθηκε και ήδη από χθες απέστειλε στην πληγείσα περιοχή πλήρως εξοπλισμένο κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), την οποία συνδράμει επιχειρησιακά το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), με σκοπό την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια και την διανομή ανθρωπιστικού και υγειονομικού υλικού.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....