ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!

Έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπει κανείς πώς παρουσίαζαν οι εφημερίδες της εποχής την έκτακτη επικαιρότητα.

Ηταν 28η Οκτωβρίου 1940 στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ιταλική σφαίρα βρήκε τον στόχο της και έπεσε νεκρός ο πρώτος στρατιώτης. Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης.

Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο και πρόσβαλε τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Ο Χίτλερ με τον Μουσολίνι συναντιούνταν στη Φλωρεντία, στις 11 τοπική ώρα. «Φύρερ, προελαύνουμε» ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσολίνι.

“Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες εις πόλεμον με την Ιταλία” ,έγραψε η “Καθημερινή”.
“Ιτε παίδες Ελλήνων” ,ανέφερε η “Βραδυνή”.
Η εφημερίδα, «Έθνος», είχε πάνω πάνω άρθρο με τίτλο ,«Υπέρ βωμών και εστιών».
Ο “Ασύρματος” ανέφερε την έναρξη των εχθροπραξιών, το πρώτο ανακοινωθέν του Ελληνικού Επιτελείου και τους πρωινούς συναγερμούς στην Αθήνα.

Φυσικά δεν έλειψαν τα διαγγέλματα του Βασιλιά και του Πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό.
Ο “Ασύρματος” έβγαλε και δεύτερη έκδοση την ίδια ημέρα. Η εφημερίδα ,”Ελληνικόν Μέλλον”, είχε βασικό θέμα τις προβλεπόμενες λύσεις μετά τη συμφωνία Χίτλερ- Πεταίν και εντέλει έβγαλε άλλες τρεις εκδόσεις μέσα στη μέρα.

Όπως και να χει όλες μα όλες οι εφημερίδες ανεξάρτητα από του που προσκηνταν πολιτικά βγήκαν την επόμενη ημέρα από την 28η Οκτωβρίου με πανηγυρικά πρωτοσέλιδα . Δεν μπορούσαν διαφορετικά . Αυτό ήταν το συναίσθημα της εποχής . όλοι μα όλοι με μια φωνή βροντοφωνάξαμε το όχι!

 

 

 

φ

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την 28η Οκτωβρίου η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου.

Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα το 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Το «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....