Οι Έλληνες της Νέας Υόρκης

 

Από το 1890 μέχρι το 1924 περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφτασαν στο νησί Έλις και προσπάθησαν να κάνουν την τύχη τους στην Αμερική. Οι μισοί περίπου από αυτούς επέστρεψαν κάποια στιγμή της ζωής τους στην Ελλάδα.

 

Ο ναός του Αγίου Νικολάου κτίστηκε στα τέλη του 1800, με πόνο, κόπο και δάκρυα, από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που έφταναν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η ιστορία του είναι συγκινητική.

 

Γιατί δυο αιώνες πριν, ήταν σημείο αναφοράς…Εκεί έφταναν οι μετανάστες, μετά την εξέτασή τους από το Έλις Άιλαντ. Οι τυχεροί…που έπαιρναν το εισιτήριο για το “όνειρο” μίας καλύτερης ζωής, προσευχονταν σε αυτό το εκκλησάκι, που τότε ήταν τόσο μικρό, όσο να χωρούν οι λιγοστοί πιστοί που το επισκέφτονταν.

 

 

 

Ίσως δεν υπάρχει αρκετό μελάνι για να γραφεί η ιστορία των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής. Οι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα πάμφτωχοι, με όλες τις πιθανότητες να είναι εναντίον τους, και όμως τα κατάφεραν. Και όπου βρεθούν Έλληνες, είναι μέσα στο DNA τους να δημιουργούν, ακόμη και αν ξεκινούν από τα πιάτα. Αποταμίευσαν χρήματα, πρώτα αγόρασαν σπίτια, μετά άνοιξαν μαγαζιά και κατόπιν έχτισαν εκκλησίες, και δίπλα στις εκκλησίες έχτισαν ελληνικά σχολειά! Και σήμερα είναι ισχυροί και οικονομικά και κοινωνικά.

Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να λένε «Υou never burn the bridges behind you» («Δεν καις ποτέ τις γέφυρες που αφήνεις πίσω σου»), και οι Έλληνες μετανάστες δεν ξέχασαν ποτέ την Ελλάδα. Είτε ταξιδεύοντας συχνά, είτε προσκαλώντας συγγενείς τους, για να αναζητήσουν και αυτοί την τύχη τους στη «Γη της Επαγγελίας», είτε στέλνοντας συνάλλαγμα πίσω. Σε πολλά σπίτια στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες πόλεις και πολιτείες, αντικρίζεις δύο σημαίες να κυματίζουν μπροστά στον δρόμο, η μία είναι η αστερόεσσα και η άλλη είναι η ελληνική σημαία! Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, μία μόνο, και αυτή να είναι η γαλανόλευκη. Και η σημαία σημαίνει κάτι, έτσι δεν είναι;

Στην Αμερική υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα, η οποία προχωρά στο μέλλον και θριαμβεύει. Οι Έλληνες της Νέας Υόρκης και της Αμερικής γενικά έχουν καλή καρδιά, καλό μυαλό και μεγάλη εμπειρία, και τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για τη μητροπολιτική Ελλάδα, που έχει γονατίσει.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....