Οι «Ελληνίδες του κόσμου» τιμήθηκαν στην Πάτρα

«Εκδηλώσεις, όπως αυτή που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβάλλουν το θετικό πρότυπο της γυναίκας Ελληνίδας της διασποράς, η οποία έρχεται από τα πέρατα της οικουμένης για να φωτίσει το δρόμο για τις υπόλοιπες γυναίκες του σήμερα και του αύριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ανδρέας Κατσανιώτης, πραγματοποιώντας την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης με τίτλο «Ελληνίδες του κόσμου», που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν Ελληνίδες της Διασποράς, οι οποίες με το έργο τους αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, η διακεκριμένη ιατρός – ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου από την Ομογένεια της Αυστραλίας. Οι υπόλοιπες τιμηθείσες ήταν οι: Ιωάννα Ζαχαράκη, Στέλλα Κοκόλη, Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, Χριστίνα Τσαρδίκου και Μαρίνα Τσιχλάκη.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ότι «επιδίωξη της Πολιτείας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις γυναίκες τις διασποράς και τις οργανώσεις τους, παρέχοντας το βήμα για να διατυπωθούν οι απόψεις τους και οι προβληματισμοί τους».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι γνώσεις και η εμπειρία τους σε όλους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, μόνο όφελος έχει για το μητροπολιτικό κέντρο».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η μέριμνα του κράτους για τον απόδημο Ελληνισμό και τη διατήρηση των δεσμών του με την πατρίδα είναι εθνική αποστολή», και πρόσθεσε: «Έχοντας πραγματοποιήσει σειρά ταξιδιών και επισκέψεων τα τελευταία δύο χρόνια σε όλα τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού, έχω καταλήξει στο σημαντικό συμπέρασμα ότι η ελληνική διασπορά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού, μέσω των επιτευγμάτων τους, έχουν τη δυναμική και τη νομιμοποίηση να προβάλλουν και να αναδεικνύουν συνολικά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του Ελληνισμού».

Επίσης, ο κ. Κατσανιώτης μίλησε για την «κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό 2023-2026 και τους νέους τρόπους οργάνωσης της ομογένειας με χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι ο σχεδιαζόμενος «Ψηφιακός Χώρος της Ελληνικής Διασποράς», η ψηφιακή πλατφόρμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας «staellinikα», κλπ.

Τέλος, απευθυνόμενος στις εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας που τιμήθηκαν, ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε: «Είστε φτιαγμένες για να βάζετε μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνετε. Και εμείς είμαστε μαθημένοι να παρακολουθούμε την ανοδική πορεία σας με αγάπη και θαυμασμό. Γυναίκα, Ελληνίδα, διασπορά… δημιουργία, δύναμη, επιτυχία… λέξεις γένους θηλυκού, κατακτήσεις φύλου απολύτως ισχυρού. Λαμπρές Ελληνίδες του κόσμου, σας ευχαριστούμε θερμά».

Σημειώνεται ότι χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....