Μητροπολίτης Λήμνου : “Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι το πνευματικό έμβλημα της Λήμνου”

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά της εκκλησιαστικής ιστορίας της νήσου μας, η πάνδημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κακαβιωτίσσης και ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου.
Δευτέρα της Διακαινησίμου το εσπέρας, 25.4.2022, παραμονή της Εορτής, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μύρινας, έγινε το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων όπου σύσσωμος ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, υπεδέχθη τη Θαυματουργό και εμβληματική Ιερά Εικόνα της Παναγίας της καλουμένης Κακαβιωτίσσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού που ακολούθησε, ευλαβείς προσκυνητές συνέρρεαν από κάθε γωνιά του νησιού μας, προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερότερο πνευματικό θησαύρισμα που κατέχει η τοπική μας Εκκλησία.
Προ της απολύσεως της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την οικογένεια, η οποία έχει από τους προγόνους της το προνόμιο και την μεγάλη ευλογία να φυλάσσει την αγία εικόνα. Εξήρε την πρόθυμη ανταπόκρισή της στο πνευματικό αίτημα μεταφοράς της για πρώτη φορά κατά την παραμονή της Εορτής της στην Πρωτεύουσα του νησιού μας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προσκυνήσουν και οι πολλοί πιστοί που δεν μπορούν να ανέλθουν στο όρος Κάκκαβο κατά την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεώς της, όπου μεταφέρεται.
Ο Σεπτός Ποιμενάρχης  αναφερόμενος στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος, υπογράμμισε, ότι η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι το πνευματικό έμβλημα της Λήμνου. Γνωστή παγκοσμίως, λόγω του σπηλαιώδους και ασκεπούς Ναού Της, όπου βρέθηκε από Μοναχό στο όρος Κάκκαβος. Κατόπιν αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε η Υπεραγία Θεοτόκος στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπου και ότι Αυτή είναι η αιτία της χορηγίας της Ζωής, καθώς μέσα από τα ηγιασμένα σπλάγχνα της γεννήθηκε ο Χριστός, που είναι η οδός, η Ζωή και η Αλήθεια του κόσμου.
Ευχήθηκε εγκαρδίως να σκεπάζει η Παναγία τον πιστό λαό του Θεού και να πραγματώνει τα πνευματικά αιτήματα των καρδιών των ανθρώπων, που προστρέχουν στη Χάρη της.
Την επομένη, Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα Εορτής, της Παναγίας της Κακαβιωτίσσης, ο Σεβασμιώτατος ανήλθε στον σπηλαιώδη Ναό Της στο όρος Κάκκαβος με τη συνοδεία κληρικών και λαϊκών, όπου και χοροστάτησε στην καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη και προσέλευση μεγάλου πλήθους πιστών.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....