Οι «προσφυγοπούλες» Παναγιές της Σύμης στον Καθεδρικό Ναό της Ρόδου

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, μετέφερε στη Ρόδο τις Ιερές Εικόνες Παναγίας Καμαριανής και Παναγίας Καραμακκιανής, οι οποίες φυλάσσονται στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Σύμης, προερχόμενες από τα «Ματωμένα Χώματα» της Μικράς Ασίας. Τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο συνόδευσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός, Ιερατικώς Προϊστάμενος της ως άνω Ενορίας.

Η επίσημη υποδοχή των Ιερών Εικόνων έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στα Προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Ρόδου, όπου αυτές προτέθηκαν για προσκύνηση επί διήμερο. Σημειώνεται ότι μαζί με τίς «Προσφυγοπούλες Παναγιές» της Σύμης, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού μεταφέρθηκαν και η Εικόνα της Παναγίας «Μικρασιάτισσας» από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Απολλώνων, η οποία έφθασε στη Ρόδο από το Αϊβαλί (Κυδωνίες της Μικράς Ασίας), καθώς και εκείνη της «Ελεούσας Ρεϊζντεριανής», η οποία προέρχεται από το Ρέϊζ Ντερέ της Ερυθραίας και φυλάσσεται σήμερα στον ομώνυμο Ναό στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Εν συνεχεία, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου και μετά την απόλυση ακολούθησε σχετική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το πρωί της Κυριακής, 9 Οκτωβρίου, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, πλαισιουμένου από τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κύριλλο, χορεία Πρεσβυτέρων και του Διακόνου Γερασίμου Πασπάτη.

Το ίδιο απόγευμα, εψάλη η Ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθησε εκδήλωση στον αύλιο χώρο του Ευαγγελισμού, με τίτλο «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές», την οποία διοργανώσαν οι Ιερές Μητροπόλεις Σύμης και Ρόδου και ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος», με την στήριξη του ΔΟΠΑΡ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επετειακή καλλιτεχνική εκδήλωση αποτέλεσε επανάληψη της γενομένης εν πρώτοις στη Σύμη τον περασμένο Αύγουστο, η οποία εστέφθη από πλήρους επιτυχία, υπερκαλύπτοντας κάθε προσδοκία. Περιελάμβανε αφηγηματικά κείμενα, παραδοσιακή και λαϊκή ορχήστρα και χορούς της Μικράς Ασίας με φορεσιές από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Τα κείμενα ήταν του Εμμανουήλ Αντωνόγλου και αφηγήθηκαν οι Σταματία Μίγκλη – Μακρή, Ειρήνη Χαρίτου και Σταματία Ζουρούδη. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και την ορχήστρα των παραδοσιακών οργάνων απάρτιζαν ο Μανώλης Μπαλάσας στο βιολί, ο Σταύρος Κάνιας στο κανονάκι, ο Σταύρος – Άγγελος Μοσχίδης στο λαούτο, ενώ τραγούδησαν ο Σταύρος Κάνιας, ο Μανώλης Μπαλάσας και η Κατερίνα Κορρέ. Τραγούδησε επίσης ο Συμαίος Αγαπητός Πάχος και μπουζούκι έπαιξε ο Γιώργος Πούλος.

Χόρεψαν η Κατερίνα Καραγιάννη, η Μαρούλα Κολιδάκη, η Κατερίνα Μητσιάκη, η Μαρία Νικόλη, η Αμαλία Ξανθού, η Αγγελική Παπαθεοδωράκη, η Θαρρεινή Πατατούκου, η Χριστίνα Πιλάτου, η Ράνια Σταματάκη, η Μαρία Τριανταφύλλου, η Ελένη Φαρμακίδη, η Ζωή Φαρμακίδου, η Βαρβάρα Χατζηπέτρου, ο Μανώλης Αντωνόγλου, ο Μάρκος Γιακουμάτος, ο Βαλάντης Μακράκης, ο Μάριος Μοσκιού, ο Μιχάλης Μοσκιού, ο Κώστας Οθίτης, ο Σωτήρης Ι. Πατατούκος, και ο Σωτήρης Κ. Πατατούκος.

Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αναφερόμενος για λίγο στο περιεχόμενο αυτής της εκδήλωσης και εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για το εξαιρετικό αποτέλεσμα, συγχαίροντας και ευχαριστώντας όλους τούς συντελεστές.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....