Οι πρώτοι απόφοιτοι από τη σχολή Πληροφορικής της Επισκοπής Τολιάρας και Ν. Μαδαγασκάρης

Η σχολή Πληροφορικής ιδρύθηκε και έλαβε σάρκα και οστά μετά από τη φωτισμένη σκέψη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.κ. Προδρόμου και τις σεπτές ευχές και πλούσιες ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου. Ο Πατριάρχης μας, ευαίσθητος πάντοτε σε θέματα που αφορούν στα παιδιά της Αφρικανικής Ηπείρου τα οποία, όπως έχει διαμηνύσει πολλές φορές, είναι το μέλλον της, με αμέριστο ενδιαφέρον και αδιάπτωτη αγάπη εξέφρασε τη βαθειά του ικανοποίηση γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Επιδαψιλεύοντας πλούσια τη Χάρη του Τριαδικού Θεού μας σε όλα τα έργα της επισκοπής επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο του επισκόπου κ.κ. Προδρόμου, όπως άλλωστε έπραξε και κατά την πρόσφατη ποιμαντική του επίσκεψη στη νεοσύστατη τοπική Εκκλησία.
Η λειτουργία της Σχολής Πληροφορικής είναι ένα παράθυρο που ανοίγει στον κόσμο για τα παιδιά της Νότιας Μαδαγασκάρης. Η ίδρυση της Σχολής Πληροφορικής έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει δεδομένης της παντελούς απουσίας από την περιοχή κάποιας αντίστοιχης σχολής ή τμήματος. Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός πως η ίδρυση και η λειτουργία της σχολής έγινε αποδεκτή με θερμές εκδηλώσεις από πλευράς της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς αγκαλιάστηκε από όλους, πολύ δε περισσότερο από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των τοπικών πανεπιστημίων και ανώτερων σχολών, πράγμα το οποίο φανερώνει τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος.
Αν σκεφτεί κανείς, στον σύγχρονο πολιτισμό, πόσο αυτονόητη και δεδομένη είναι η γνώση και η χρήση της τεχνολογίας από όλους μας, ιδιαίτερα δε από τα νέα παιδιά που θα είναι οι μελλοντικοί επιστήμονες, μπορεί να εκτιμήσει την τεράστια ευκαιρία που προσφέρει η Σχολή Πληροφορικής της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης σε αυτά τα παιδιά, ώστε να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία και να μάθουν να χειρίζονται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος κ.κ. Πρόδρομος, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα έχει αποδείξει, αφουγκράζεται τον ρυθμό και τον παλμό της εποχής και των αναγκών της και με την αγάπη που τον πλημμυρίζει για τα παιδιά, θέλει πάντοτε να τους προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να στηριχθούν γερά στα πόδια τους, ώστε να θα θέσουν σταθερά θεμέλια για το μέλλον το δικό τους και του κόσμου. Ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα αρτιότερης κατάρτισης στελεχών για τη μαρτυρία της Αγίας μας Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή.
Η Σχολή ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα δειλά – δειλά και με κάποιο δισταγμό σε μία αίθουσα διδασκαλίας πληροφορικής στην οποία αρχικά υπήρχαν δώδεκα Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. Η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων ήταν εκπληκτική, εφόσον οι σπουδαστές που προσήλθαν για να φοιτήσουν έφτασαν τους διακόσιους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και απομακρύνοντας από το μυαλό του επισκόπου κάθε σκέψη αμφιβολίας σχετικά με τη νέα προσπάθεια. Έτσι, λοιπόν, με τη Χάρη του παναγάθου Θεού μας ο δραστήριος και ακούραστος επίσκοπος κ.κ. Πρόδρομος προχώρησε αμεσότατα στη δημιουργία και κατασκευή μίας νέας αίθουσας
πληροφορικής εντός του ιεραποστολικού κέντρου της Τολιάρας με την αγαθή χορηγία ενός καλού αδελφού κληρικού, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, αγοράζοντας επιπλέον άλλους εικοσιτέσσερις Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, με τους οποίους εξοπλίστηκε η νέα αίθουσα.
Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε η αποφοίτηση των πρώτων εξήντα σπουδαστών της Σχολής, οι οποίοι, μετά την περάτωση των σπουδών τους και την επιτυχία στις τελικές εξετάσεις, έλαβαν τα πτυχία. Κατά την τελετή αποφοίτησης, η οποία έλαβε χώρα μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού – ήταν πραγματικά μια εορτή της παιδείας και της εκπαίδευσης -, ο επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.κ. Πρόδρομος επέδωσε τα πτυχία στους επιτυχόντες σπουδαστές και μάλιστα δώρισε στους δύο πρώτους που αρίστευσαν από έναν φορητό υπολογιστή. Στη συνέχεια, ευχήθηκε από καρδιάς τις γνώσεις που έλαβαν τα παιδιά κατά την διάρκεια του προγράμματος να τις χρησιμοποιήσουν με βασικό άξονα το γενικό καλό και προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας, ευχαρίστησε δε αξιοχρέως για ακόμα μία φόρα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο για την άδεια, ευχή και ευλογία του και γι’ αυτή τη δράση της Επισκοπής. Ο επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.κ. Πρόδρομος, κατακλείοντας την όλη τελετή, επιβεβαίωσε προς χαρά και ανακούφιση όλων, ότι η λειτουργία αυτής της Σχολής θα συνεχιστεί με τη Χάρη του Θεού και, όσο θα υπάρχει η δυνατότητα της τοπικής Επισκοπής, θα στηρίζει και θα ενισχύει την εκπαίδευση και τη νεολαία της Επισκοπής.
Μέγας Πρωτοπρ. Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Δρ. Ιεραποστολικής π. Αντώνιος Μπαφαλούκος

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....