Οικουμενικός Πατριάρχης: “Κρατήστε γερά τις παραδόσεις και την Ορθόδοξη πίστη”

Δίδοντας την πατρική του ευλογία και με την ευχή η ομογένεια και το ποίμνιο της Αμερικής να κρατά γερά τις παραδόσεις της Ορθόδοξης πίστης αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Οικουμενικός Πατριάρχης 

Στο Φανάρι επέστρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ύστερα από το πολυήμερο, όπως εξελίχθηκε μετά την περιπέτεια της υγείας του, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Παναγιώτατος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου εισήχθη την περασμένη Τετάρτη όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση τοποθέτησης στέντ. Μετά και τις συστάσεις των ιατρών το Σάββατο παρέμεινε για ξεκούραση ενώ χθες, περίπου στις 7 το απόγευμα αναχώρησε με τις τουρκικές αερογραμμές για την Κωνσταντινούπολη.

Ικανοποίηση από την επίσκεψη

Στην αποχαιρετηστήρια ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς όπως ανέφερε μπόρεσε να δει από κοντά την πρόοδο που επιτελείται στην τοπική Εκκλησία, να γνωρίσει νέα πρόσωπα αλλά και να δει από κοντά φίλους από τα παλιά.

“Αυτή την ιδιαίτερη ώρα, που αναχωρούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σας μεταφέρουμε την πατρική και Πατριαρχική μας ικανοποίηση για αυτήν την Επίσκεψη σε μια πραγματικά σπουδαία χώρα. Μπορέσαμε να δούμε πτυχές που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένες, και να γνωρίσουμε νέα πρόσωπα και νέους φίλους, καθώς και να έρθουμε σε επαφή με πολλούς αγαπημένους και παλιούς φίλους. Τους αποχαιρετούμε όλους με μια καρδιά γεμάτη συγκίνηση και ελπίδα για το μέλλον. Ήρθα για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Πατριάρχης το 1997 για την 75η επέτειο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Και φεύγουμε τώρα στο κατώφλι της 100ής επετείου. Ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο Θεό για τη χάρη και το έλεός Του που μας χάρισε”, ανέφερε.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και τους Βοηθούς Επισκόπους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν κατάφερε να συνοδεύσει τον Παναγιώτατο στο αεροδρόμιο καθώς, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, αισθάνθηκε αδιαθεσία εξαιτίας της υπερβολικής κόπωσης των τελευταίων ημερών με τους ιατρούς να του συνιστούν ξεκούραση.

Αναφορά έγινε και στις σημαντικές συναντήσεις που είχε ο Παναγιώτατος με την ηγεσία των ΗΠΑ. “Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με πολλούς πιστούς και με οικουμενικούς ηγέτες. Η καρδιά μας ήταν ανοιχτή σε όλους και γεμάτη αγάπη και σεβασμό για όλους. Χαιρετίζουμε αυτή τη γη της ελευθερίας, όπου κάθε άνθρωπος είναι σεβαστός, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις του. Προσευχόμαστε θερμά ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών να απολαμβάνει πάντα πνευματική ευημερία, και τις αρχές της ειρήνης, της αγάπης και της αδελφοσύνης”, σημείωσε.

“Κρατήστε γερά τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Πίστης”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όμως, στάθηκε ιδιαίτερα στις επαφές και της συναντήσεις που είχε με το Ορθόδοξο ποίμνιο της Αμερικής με τους οποίους, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, προσευχήθηκε μαζί για την ενδυνάμωση των δεσμών της αγάπης και τη διαφύλαξη της ενότητας της Εκκλησία.

“Όταν σκεφτόμαστε τα πρόσωπα των παιδιών, τον πιο πολύτιμο θησαυρό των Αμερικανικών Ορθοδόξων κοινοτήτων, γεμίζουμε με ελπίδα για το μέλλον”, ανέφερε και πρόσθεσε “Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ένα νεοφυτεμένο κλαδί της αρχαίας αμπέλου του Πρωτόκλητου Μαθητή του Χριστού, Αγίου Ανδρέα. Οι ρίζες σας φτάνουν βαθιά στην ιστορία και την παράδοση της Μητέρας Εκκλησίας. Κρατήστε γερά αυτές τις παραδόσεις και σταθείτε σταθερά στην Ορθόδοξη Πίστη”.

Τέλος εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στους ιατρούς του νοσοκομείου Mount Sinai για τη φροντίδα που επέδειξαν στο πρόσωπο το διάστημα της παραμονής του στις ΗΠΑ. “Μας έκανε μεγάλη εντύπωση ο συνδυασμός του επαγγελματισμού και της επιστημονικής τους εμπειρίας με τις ιδιότητες της ευγένειας, της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης”, είπε.

Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυκας 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....