Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Ολοκληρώθηκε το Έργο: «Επισκευή – Ενίσχυση – Διαρρύθμιση & Αλλαγή χρήσης τριών Κτηρίων Οικοδομικού Συγκροτήματος πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου» από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης επισκέφθηκαν τα ανακαινισμένα κτήρια στην οδό Δεινοκράτους και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις. Τα ανακαινισμένα κτήρια θα φιλοξενήσουν την Βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και το Ιστορικό Αρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ υπάρχει και μία μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων πολλαπλών χρήσεων.
«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο με πολύ βαριά ιστορική σημασία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν σε αυτήν την προσπάθεια. Σημείωσε ότι αυτός ο χώρος μας αφήνει έκθαμβους, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορική του πορεία και σημασία. «Αυτό ο χώρος ανήκε και ανήκει στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη και το 1912-13 χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Ερειπώθηκε, εγκαταλείφθηκε, αλλά υπήρχε πάντοτε μια θέληση να αναπαλαιωθεί, να γίνει ένα σύγχρονο μνημείο όπως ταιριάζει στην ιστορία μας. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να το επισκεφθούμε και να δούμε τι θα συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Είναι ευκαιρία να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα από όλα σε όσους είχαμε την έμπνευση να μην γκρεμιστούν αυτοί οι χώροι, αλλά να αναπαλαιωθούν, ώστε να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες όπως είναι η βιβλιοθήκη της Εκκλησίας, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων και το ιστορικό αρχείο της Εκκλησίας. Ένα ευχαριστώ σε όσους είχαν την ιδέα και σε όσους συνετέλεσαν, για να υλοποιηθεί. Έχουμε υποχρέωση να πούμε ότι η τότε Περιφερειάρχης κ. Δούρου κατάλαβε το πνεύμα και τον σκοπό αυτού του μνημείου και το ενέταξε στο πρόγραμμα, αλλά και στην συνέχεια ο κ. Πατούλης με τη δική του θέληση, έδωσε μία συνέχεια σε αυτό το έργο. Και αυτό σημαίνει πολλά πράγματα για την ιστορία του τόπου». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι το εν λόγω έργο δεν εξαντλείται σε κόμματα ή σε πρόσωπα, αλλά είναι εθνικό.
Κατόπιν, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι αισθάνεται μεγάλη χαρά και τιμή να επισκέπτεται με τον Αρχιεπίσκοπο τον συγκεκριμένο χώρο. Μίλησε για την διεκπεραίωση και την υπογραφή της προγραμματικής του έργου 14 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σήμερα παραδίδεται στην Εκκλησία, ώστε να αποτελέσει ιστορική και θρησκευτική παρακαταθήκη. Αναφέρθηκε στην ανακαίνιση των κτηρίων, η οποία, όπως είπε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια και την Εκκλησία σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία, ώστε να συνδυάσουν την εικόνα του χθες με τη σύγχρονη εποχή και το αύριο. Επίσης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και στο πρόσωπο του όλους τους ανθρώπους γύρω από αυτόν για το έργο που επιτελείται και τόνισε ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Περιφέρεια ήταν κοντά στην Εκκλησία, γιατί ξέρουμε πως ό,τι κάνουμε θα πιάσει τόπο, όπως το σημερινό έργο».
Μετά την επίσκεψη στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις ο Αρχιεπίσκοπος και ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκαν το κτήριο όπου στεγάζεται Ιστορικό Αρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Παρέστησαν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Βλάχος και συνεργάτες και από τις δύο πλευρές, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Αρχιδιάκονος, Ιωάννης Μπούτσης.
Στην οδό Δεινοκράτους βρίσκονται 14 κτήρια της Εκκλησίας, επτά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία και διατηρητέα. Τα κτήρια χτίστηκαν το 1877 σε οικόπεδο που παραχώρησε η Εκκλησία και τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν ως εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού, ενώ από το 1970 επανήλθαν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την στέγαση του εκκλησιαστικού λυκείου.