Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις του εορτασμού της ανάμνησης της μετακομιδής των ιερών λειψάνων των Αγίων Νεομαρτύρων Ραφαήλ και των συν αυτω Νικολάου και Ειρήνης στην Ιθάκη

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και την παρουσία του κλήρου, των κατοίκων και των αρχών της Ιθάκης πανηγύρισε το Σάββατο, 9 και την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Ραφαήλ Περαχωρίου την ανάμνησης της μετακομιδής, εκ της νήσου της Μυτιλήνης στην Ιθάκη, των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρος Ραφαήλ του Ιθακησίου και των συν αυτώ Αγίων Νικολάου και Ειρήνης. Μάλιστα να αναφερθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την μετακομιδή των ιερών λειψάνων των θαυματουργών Αγίων νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας στην Ιθάκη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Ιουλίου και ώρα 7:30 μ.μ. εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης  κ. κ. Θεοφίλου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Λουκάς, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο βίο και το μαρτύριο των εορταζομένων Αγίων.

Την Κυριακή το πρωί, 10 Ιουλίου εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου  κ. Θεοφίλου, πλαισιωμένων από τους κληρικούς της νήσου καθώς και προσκεκλημένους κληρικούς. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις αρετές της ταπεινοφροσύνης, της επιμονής και της αγάπης που επέδειξαν στη ζωή τους οι εορταζόμενοι νεομάρτυρες Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη. Πριν το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του στις διήμερες εκδηλώσεις και τον εφημέριο του Ι. Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Ραφαήλ Περαχωρίου και Αρχιερατικό Επίτροπο της νήσου Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Χριστόδουλο Τριλίβα για την άριστη διοργάνωση της πανηγύρεως και την αβραμιαία φιλοξενία όλων των προσκεκλημένων κληρικών και λαϊκών. Με την σειρά του ο π. Χριστόδουλος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τον κλήρο, τα ιερά αναλόγια, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως και Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύσιο Στανίτσα, τον Έπαρχο Ιθάκης κ. Αθανάσιο Λιβιτσάνη, τις στρατιωτικές αρχές και τα σώματα ασφαλείας του νησιού, τον Χορευτικό Σύλλογο ¨Χαρίλαος Τσιγώνιας¨ καθώς και τον ευσεβή λαό για την συμμετοχή τους στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας και ώρα 7:30 μ.μ. εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Βαθέος η Ιερά Παράκληση των Αγίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος  κ. Θεοφίλου. Στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας των Αγίων στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού έως την κεντρική πλατεία, κλείνοντας έτσι τον φετινό εορτασμό της ανάμνησης της μετακομιδής των ιερών λειψάνων των αγίων νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....