Ουκρανία :Ο Θεός να βάλει το χέρι Του

Για 7η μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον ουκρανικό λαό να βιώνει δραματικές ώρες. Η ρωσική πίεση αυξάνεται για κατάληψη του Κιέβου, της Μαριούπολης και του Χάρκοβο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χερσώνα είναι στα χέρια των Ρώσων από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα Τετάρτη (2/3) στη Χαρκίβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ο ρωσικός στρατός έχει εισβάλει στη Χερσώνα, την ώρα που οι Ρώσοι βομβάρδισαν το απόγευμα τον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου, με τεράστια έκρηξη να καταγράφεται λίγες ώρες αργότερα στο Χάρκοβο. Άγνωστο αν όντως πραγματοποιηθούν σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, με τον Πούτιν να βάζει πλαφόν 10.000 ευρώ στις εξαγωγές χρημάτων από τη χώρα

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την Τετάρτη, για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

 

 

Δοκιμάζεται σκληρά το Κίεβο τα ξημερώματα της Τετάρτης με το ρωσικό πυροβολικό να σφυροκοπά με σφοδρότητα πολλές περιοχές του Κιέβου και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας βομβαρδίζονται ανελέητα.

Τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και στην πόλη Βισνέβ, 30 λεπτά μακριά από το Κίεβο.

 

 

 

 

Η Τουρκία δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 

Η Τουρκία δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το Anadolu.

 

 

 

Με χάρτη πολέμου εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Λευκορωσίας

 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να παρουσιάζει κάτι που μοιάζει με χάρτη πολέμου. Νωρίτερα την Τρίτη, είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στη ρωσική πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός Έντουαρντ Στρίνγκερ δήλωσε στο Sky News: «Μοιάζει να ενημερώνει για το πολεμικό πλάνο κι αυτό που βλέπετε με τις τέσσερις περιοχές, αυτή είναι η ιεραρχία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

 

Στον χάρτη υπάρχουν βελάκια στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία. «Μπορείτε να δείτε μια ώθηση από τη θάλασσα και προς τη Μολδαβία. Φαίνεται σαν να έχουν μπλοκάρει ολόκληρη την περιοχή της Υπερδνειστερίας, που είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

 

 

Μ. Σχοινάς: «Ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος»

 

Ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και προσθέτει ότι «η ΕΕ λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα για να απαντήσει» σε ανάρτησή του στο τουίτερ, την οποία συνοδεύει φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Κίεβο και ειδικότερα στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ, κοντά στον πύργο τηλεπικοινωνιών της ουκρανικής πρωτεύουσας που βομβαρδίστηκε.

 

Έρευνα για γενοκτονία στην Ουκρανία ξεκινά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

 

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις από την ερχόμενη Δευτέρα σχετικά με τους ισχυρισμούς για γενοκτονία στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ανέφερε ότι ξεκινά έρευνα για «την υπόθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς γενοκτονίας βάσει της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας (Ουκρανία κατά Ρωσικής Ομοσπονδίας).

Το Κίβεο στην αίτησή του να κινήσει δίωξη κατά της Ρωσίας υποστηρίζει ότι η Μόσχα έχει «ψευδώς ισχυριστεί ότι έγιναν πράξεις γενοκτονίας» στις αυτονομιστικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια κήρυξε και υλοποίησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....