Πανδήμως οι Κερκυραίοι εόρτασαν την ιερά μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της Αυγούστας

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κερκὐρας της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Οσίας Θεοδώρας της Αυγούστης, τελέσθηκε σήμερα το πρωί, επί τη ιερά μνήμη της Οσίας, δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, τους ύμνους της οποίας απέδωσαν Βυζαντινός χορός και πολυφωνική Χορωδεία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και συνιερουργούντος του οικείου Επισκόποιυ και προσκαλέσαντος αυτόν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, με τη συμμετοχή των Αρχιερατικών Επιτρόπων και Εφημερίων της νήσου, και με την παρουσία της Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκύρας, των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. καθώς και πολλών Κερκυραίων πιστών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, αφού υπεδέχθη και καλωσόρισε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, τον εκάλεσε να κηρύξει το θείο λόγο.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ υπογράμμισε ότι στην ιστορία δεν παρουσιάζονται μόνο ισχυροί άνδρες, αλλά και δυναμικές γυναίκες, οι οποίες με τη σοφία, την επιστημοσύνη και την πίστη τους σηματοδοτούν την πορεία και τη ζωή των ανθρώπων, όπως ακριβώς η σήμερα τιμώμενη Αυγούστα Θεοδώρα, η οποία έζησε σε εικονομαχικό περιβάλλον, καταδιώχθηκε για την αφοσίωσή της προς τις ιερές εικόνες από το οικογενειακό της περιβάλον και για τον εικονομάχο αυτοκράτορα σύζυγό της, συνεχώς προσηύχετο, για την πνευματική ανάνηψή του, και στην πίστη και την υπομονή της οποίας, και στην Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο, τις αποφάσεις, της οποίας απεδέχθη, οφείλει σήμερα η Εκκλησία την ύπαρξη των ιερών εικόνων, τις οποίες δεν λατρεύουμε, αλλά τιμητικά προσκυνούμε.
Τέλος.αφού επεσήμανε ότι η Αγία Θεοδώρα μας υπενθυμίζει ότι όσο απομακρύνουμε τον εγωισμό από την καρδιά μας, τόσο περισσότερο χὠρο αφήνουμε για να ενοικήσει σ’ αυτήν η Χάρη του Θεού, συνεχάρη τους Κερκυραίους, οι οποίοι έχουν την ευλογία να ζουν υπό την προστασία των τιμίων λειψάνων του Αγίου Σπυρίδωνος και της Οσίας Θεοδώρας, και, αφού ευχαρίστησε τον, όπως χαρακτηριστικά είπε, εκλεκτό και αγαπητό του φίλο και σύσκηνό του στα έδρανα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκὐρας κ. Νεκτάριο, και επί της Αρχιερατείας του οποίου η Κέρκυρα ακτινοβολεί πνευματικώς, του ευχήθηκε υγεία και πολυχρόνιο Ποιμαντορία.
Ακολούθως, οι Σεβασμιώτατοι, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκύρας κ. Δημ. Μεταλληνό, επεσκέφθησαν το Ανάκτορο Mon Repos.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....