Πανήγυρις του συμπολιούχου Αγίου Μνάσωνος της Μητροπόλεως Ταμασού

Το εσπέρας της Τρίτης, 18 Οκτωβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού προς τιμή του Αγίου Μνάσωνος επισκόπου Ταμασέων, συμπολιούχου Αγίου της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, στον Ιερό Ναό Οσίου Θεοδώρου του Ταμασέως της κοινότητος Πολιτικού.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Περδίκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ησαΐας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Μνάσωνος, του αρχαίου μαθητή, όπως το μαρτυρεί το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων.

“Ο Μνάσων έδρασε κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και αρχικά ήταν ειδωλολάτρης, αλλά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ρώμη γνώρισε μερικούς από τους εβδομήκοντα αποστόλους και ενθουσιάστηκε από τη διδασκαλία τους για τον χριστιανισμό. Στη συνέχεια ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνώρισε τον Απόστολο Πέτρο και τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και βαπτίσθηκε χριστιανός.

Τόνισε πως “ο αρχαίος μαθητής αγωνίσθηκε για να υπερασπισθεί την Εκκλησία του Χριστού αλλά και να διαδώσει την ορθόδοξη πίστη στους ανθρώπους, που ζούσαν στο σκοτάδι της ειδωλολατρείας. Χρειάσθηκε κόπος και πόνος και δάκρυα και θλίψη αλλά και πίστη και υπομονή και αισιοδοξία και ελπίδα για να φθάσει εκεί που έφθασε, για να φθάσει στην αγιότητα και να ευφραίνεται τώρα στη χαρά της βασιλείας των ουρανών, η οποία δεν ετοιμάσθηκε από τον Θεό μόνο για ορισμένους, αλλά για όλους. Αρκεί να αγωνιζόμαστε, να υπομένουμε και να μην προσκολλόμαστε στα εγκόσμια πράγματα, αλλά στόχος να είναι η απόκτηση του ενός, όπως λέει ο Κύριος, «ἑνός ἐστί χρεία». Και αυτό το ένα είναι η σωτηρία της ψυχής μας, για την οποία θα πρέπει να παρακαλούμε τον Θεό, επικαλούμενοι τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων”. Ευχήθηκε, τέλος, όπως ο Άγιος Μνάσων με τις πρεσβείες του μεσιτεύσει για την σύντμηση του χρόνου της δοκιμασίας της προσφυγιάς , που πλήττει τη νήσο μας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού τελέστηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μνάσωνος, πέριξ του Ναού.

Στον ως άνω Ναό φυλάσσεται ιερό λείψανο του Αγίου Μνάσωνος.

Παρών στην ακολουθία του Εσπερινού ήταν και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πολιτικού, κ. Ιωάννης Κίτσιος.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....