Παραλήρημα Ερντογάν – Ψύχραιμη στάση της Αθήνας

Την επιλογή μιας επιθετικής ρητορικής κάνει για ακόμα μια φορά η Άγκυρα, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο διαλόγου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι για εκείνον «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συναντηθεί μαζί του. Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – όπως ήταν αναμενόμενο – είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτές αποτελούν την από εδώ και πέρα «γραμμή» στα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Η απάντηση της Ελλάδας

 

Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντιπαράθεση δηλώσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βασίζει την πολιτική της σε αρχές και αξίες, τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Αθήνας στη διαμάχη με την Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη ρήση «όσο περισσότερο φωνάζει κάποιος, τόσο περισσότερο άδικο έχει».

 

Προσπάθεια επεισοδίων στο Αιγαίο

Από τις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και τέσσερα φουσκωτά, τα οποία είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και επέβαιναν συνολικά 590 άτομα, προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Εντοπίστηκαν όμως από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έκαναν περιπολία και έσπευσαν στο σημείο τέσσερα σκάφη, τα οποία το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδό τους στη χώρα και τα ανάγκασαν να επιστρέψουν πίσω στα τουρκικά παράλια.

Λίγες ώρες νωρίτερα, από το Λιμενικό Σώμα, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης στα βορειοανατολικά της Ρόδου. Το πλοίο του Λιμενικού περισυνέλεξε συνολικά 21 μετανάστες και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου.

Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο

Η στάθμη των νερών του Έβρου σε πολλά σημεία είναι ιδιαίτερα χαμηλή αυτή την εποχή, λόγω της μειωμένης ροής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διακινητές να καταβάλλουν προσπάθειες για να εκμεταλλευτούν αυτή τη συνθήκη.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....