Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: Εντυπωσιάζουν τα 360 είδη φυτών

Την περίοδο της άνοιξης, που η φύση ανθοφορεί, ένα μέρος στην Ελλάδα «μεταμορφώνεται». Ο λόγος για το νησί της Λέσβου που «φιλοξενεί» το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και κάθε χρόνο γίνεται λόγος για ένα από τα πιο όμορφα μέρη. Μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 360 είδη φυτών, που φέρουν ξεχωριστά χρώματα και ακόμα πιο ξεχωριστές μυρωδιές.

«Την περίοδο της ανθοφορίας φτάνουν -τα φυτά- στο μεγαλείο τους και στολίζουν με μοναδικό τρόπο τις απολιθωματοφόρες θέσεις και τις πλακόστρωτες διαδρομές του Πάρκου δημιουργώντας έναν μοναδικό βοτανικό κήπο που σφύζει από ζωή, καθώς τα έντομα επικονιαστές (μέλισσες, σκαθάρια, πεταλούδες, κλπ) επισκέπτονται τα άνθη για να αντλήσουν το νέκταρ τους!», αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Κάπου κοντά στα λουλούδια και τα φυτά, τις εντυπωσιακές ροζ, κίτρινες και λευκές μαργαρίτες, οι επισκέπτες θα «γνωρίσουν» και τους απολιθωμένους κορμούς φυτών της Αιγηίδας, που χρονολογούνται 20.000.000 χρόνια πριν!

Ταυτόχρονα όμως, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν περισσότερα από 20 προστατευόμενα είδη φυτών, όπως για παράδειγμα τις άγριες ορχιδέες ή τις κόκκινες τουλίπες της Λέσβου.

Ακόμα, ένας «σταθμός» στην ξενάγηση είναι και οι απολιθωμένοι κορμοί κυπαρισσιών, πεύκων και βαλανιδιών που βρίσκονται στη θέση τους όπως και πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, κάνοντας τη βιοποικιλότητα της Λέσβου, ένα άξιο αντικείμενο έρευνας.

Οι διαδρομές για τους επισκέπτες

Τα τελευταία χρόνια το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου έχει γνωρίσει την αναγνώριση από ντόπιους αλλά και επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στη φύση. Γι’ αυτό το λόγο, δημιουργήθηκαν και διαδρομές μήκους 5 χιλιομέτρων, πλακόστρωτες και προσβάσιμες σ’ όλα τα σημεία του πάρκου, κάνοντας ακόμα πιο ξεχωριστή την εμπειρία του επισκέπτη, ο οποίος επιθυμεί να κοντοσταθεί, να φωτογραφίσει, να θαυμάσει και να ανακαλύψει το φυσικό «θησαυρό» που κρύβει το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....