Παρουσίαση βιβλίου «ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορεύθημεν»: Ασύχναστοι τόποι στη Μητρόπολη Δημητριάδος

«ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορεύθημεν»: Ασύχναστοι τόποι στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Όλια Γκλούσενκο και Κωστής Δρυγιανάκης

δελτίο τύπου, 16.2.2023

Στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 8:00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορεύθημεν»: Ασύχναστοι τόποι στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Το παρουσιαζόμενο βιβλίο είναι φωτογραφικό λεύκωμα που υπογράφεται από την Όλια Γκλούσενκο και τον Κωστή Δρυγιανάκη και περιλαμβάνει πάνω από διακόσιες έγχρωμες φωτογραφίες από ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια της ηπειρωτικής Μαγνησίας και της Αγιάς (που υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Δημητριάδος). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Μουτσόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, η Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, o Νίκος Βαραλής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Ορθόδοξη Μαρτυρία, και οι δημιουργοί του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Σπανού, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Όπως δηλώνεται και στον τίτλο, το λεύκωμα εστιάζει σε ένα λιγότερο γνωστό τμήμα του εκκλησιαστικού κόσμου της περιοχής, το οποίο, παρά το αισθητικό και συχνά αρχαιολογικό του ενδιαφέρον δεν έχει ως σήμερα τραβήξει την προσοχή του ευρύτερου κοινού. Δεν λείπουν ωστόσο και λήψεις από εμβληματικούς ναούς της περιοχής, όπως ο ναός των Ταξιαρχών στις Μηλιές του Πηλίου ή ο ναός του τιμίου Προδρόμου στη Μακρινίτσα, ενώ το τελευταίο τμήμα του βιβλίου επιχειρεί μια αποτύπωση της λατρευτικής ζωής, τόσο σε κεντρικούς ναούς του Βόλου όσο και σε προάστια και σε απομακρυσμένα χωριά. Ενσωματώνοντας αντιλήψεις της σύγχρονης πολιτισμικής ανθρωπολογίας, οι δυο φωτογράφοι καταγράφουν αυτό που συναντούν χωρίς προσπάθειες εξωραϊσμού, αναζητώντας τη ιδιαιτερότητα που κρύβεται στις καθημερινές λεπτομέρειες, επιχειρώντας την κατάργηση του μουσειακού διαχωρισμού του παρελθόντος από το παρόν και εν τέλει αναδεικνύοντας την ομορφιά που προκύπτει από το συνδυασμό αυτών των επιμέρους στοιχείων.

Το λεύκωμα αποτελεί καρπό εργασίας σχεδόν μιας εικοσαετίας (με εικόνες από το Πάσχα του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2022) και ενσωματώνει δυο διαφορετικές ματιές που συνομιλούν ουσιαστικά μεταξύ τους· αυτή του «ντόπιου» Κωστή Δρυγιανάκη που γνωρίζει τη γεωγραφία του χώρου και τις νοηματοδοτήσεις του και εκείνη της «επήλυδος» Όλιας Γκλούσενκο -από το Βορόνεζ της Ρωσίας- η οποία βλέπει τον ίδιο κόσμο απαλλαγμένη από τα στερεότυπα. Οι δυο αυτές ματιές προσφέρουν, η κάθε μια με τον τρόπο της, αμφισβητήσεις προς το αυτονόητο αλλά και δεκτικότητα απέναντι στο άγνωστο, θέτοντας έτσι ερωτηματικά για τη δύναμη του ασθενούς και την αδυναμία του ισχυρού, για την πτητικότητα του σταθερού και τη μονιμότητα του παροδικού, και επιχειρώντας εν τέλει μια υπέρβαση των κάθε είδους δυϊσμών.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων) και του ευρωπαϊκού προγράμματος Resilience, και εντάσσεται στις δραστηριότητες του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....