Πέντε χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Μελετώντας κανείς την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την εκατονταετηρίδα της οποίας αξιωνόμαστε να εορτάζουμε κατά τρέχον έτος (1924-2024), μπορεί να σταχυολογήσει αναρίθμητες ευλογίες και ευεργεσίες που έχουν χορηγηθεί από τη στοργική Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της πέμπτης ηπείρου.

Από τις πλέον πρόσφατες, απτή και εξελισσόμενη, καθημερινά βιούμενη στο παρόν, είναι η ευεργεσία που δεχθήκαμε πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, στις 9 Μαΐου του έτους 2019. Την ημέρα εκείνη, στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας συνήλθαν οι Ιεράρχες που συγκροτούσαν την Αγία και Ιερά Σύνοδο, υπό τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για να εκλέξουν τον έκτο Προκαθήμενο της εκκλησιαστικής επαρχίας της Αυστραλίας.

Και το όνομα αυτού; Μακάριος!

Με ομόφωνη απόφαση της Συνόδου, την αποστολή να οδηγήσει την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας στον δεύτερο αιώνα της ζωής και μαρτυρίας της στην πέμπτη ήπειρο, ανέλαβε ο μέχρι τότε Επίσκοπος Χριστουπόλεως, ένας νέος και μορφωμένος Ιεράρχης του Θρόνου, θεολογικά εξόχως καταρτισμένος και, κυρίως, γνήσιος εκφραστής του φαναριώτικου ήθους και πνεύματος, ως πνευματικό τέκνο άλλωστε του Παναγιωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο φιλόχριστος λαός της Αυστραλίας αναπολεί με συγκίνηση την ευλογημένη εκείνη ημέρα, καθότι η ως άνω θεόπνευστη απόφαση της Μητρός Εκκλησίας «πλημμύρισε» με αισθήματα αγαλλίασης, μα και με υψηλές προσδοκίες, πολλές ψυχές ευσεβών χριστιανών που αγωνιούσαν για την επόμενη ημέρα της Ορθοδοξίας στους Αντίποδες.

Στο διάβα της πενταετίας που έχει μεσολαβήσει, οι προσδοκίες δικαιώθηκαν και συνεχίζουν να δικαιώνονται, καθώς η πορεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας είναι μια πορεία προς τα εμπρός – συνεχής και αδιάκοπη, σε όλα τα επίπεδα και παρ’ όλα τα εμπόδια. «Κοιτάζουμε τον Χριστό και πηγαίνουμε μόνο μπροστά», έχει διαμηνύσει πολλές φορές οι Ποιμενάρχης μας, ενθαρρύνοντας και εμπνέοντας όλους μας να πορευόμαστε με θάρρος κι αυτοπεποίθηση και ν’ αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με ακλόνητη πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό. Και αυτό είναι ίσως το πολυτιμότερο εφόδιο που διαθέτουμε καθώς περνούμε το κατώφλι του δεύτερου αιώνος ζωής της τοπικής μας Εκκλησίας.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή επέτειο, προσευχόμαστε στον Αναστάντα Χριστό να χαρίζει υγεία και δύναμη στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Μακάριο, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία μας προς τα εμπρός και να δίδουμε τη σταυραναστάσιμη μαρτυρία Του στην αυστραλιανή κοινωνία. Στρέφουμε επίσης τη σκέψη μας προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και εκφράζουμε την άπειρη ευγνωμοσύνη μας για τις συνεχείς ευεργεσίες της προς το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Ευγνωμοσύνη που ανυπομονούμε να εκφράσουμε εκ του σύνεγγυς στον Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όταν θα μας ευλογήσει δια της αποστολικής επισκέψεώς του εδώ στην Αυστραλία τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εκ της συντακτικής ομάδος του «Βήματος»

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....