Πέντε στους δέκα καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές στα super markets

Την αβεβαιότητα λόγω των συνεχών ανατιμήσεων αλλά και την άμεση αντίδραση των καταναλωτών στην συγκεκριμένη κατάσταση, με τις μειωμένες αγορές τους στα σούπερ μάρκετ, επιβεβαίωσε η έρευνα της εταιρείας «Netrinο».

Τα είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής και σπιτιού έχουν ουσιαστικά «επωμιστεί» το μεγαλύτερο βάρος, αφού σύμφωνα με τους ερωτηθέντες γίνεται μεγάλη προσπάθεια μείωσης αγοράς των παραπάνω ειδών.

«Οι καταναλωτές αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα»

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Κομνηνός, αναλυτής αγοράς από την εταιρεία συμβούλων «Netrino», «για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μεγάλη αποκλιμάκωση στα σούπερ μάρκετ. Η συγκράτηση των αγορών έχει ακουμπήσει τον σκληρό πυρήνα των προϊόντων βασικής ανάγκης. Δηλαδή μόνο τα απολύτως απαραίτητα αγοράζουν οι καταναλωτές και αυτά συγκρατημένα».

Παράλληλα, ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης δέχεται εξίσου μεγάλο πλήγμα, αφού η κατάσταση από τους επιχειρηματίες του χώρου χαρακτηρίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις, τραγική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας 

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα 407 άτομα που ρωτήθηκαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο – έφεραν στην επιφάνεια ποσοστά που αφορούν στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Επί παραδείγματι, σε ποσοστό 47,5% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μείωσαν «πολύ και αρκετά», 25% τις μείωσαν «λίγο» και 27% «καθόλου» τις αγορές τους.

«Πρωτιά» στη μείωση αγορών έχει η Λάρισα (54%) και ακολουθεί Πάτρα (51%).

Το προφίλ των ερωτηθέντων επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο, με αυτούς που έχουν μειώσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό «πολύ και αρκετά» τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του έτους να είναι κυρίως γυναίκες και άτομα άνω των 45 ετών.

Σε ό,τι αφορά στην οικογενειακή τους κατάσταση, είναι διαζευγμένοι ή χήροι και με παιδιά. Επίσης, είναι χαμηλότερων βαθμίδων εκπαίδευσης και κυρίως άνεργοι ή νοικοκυρές.

Η «επιρροή» στην ένδυση-υπόδηση

Στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, οκτώ στους δέκα (81%) έχουν μειώσει «πολύ και αρκετά» τις αγορές τους το πρώτο τρίμηνο του έτους, με το 10% των ερωτηθέντων να έχει μειώσει «λίγο», ενώ «καθόλου» μόνο το 9%.

Η Λάρισα (92%) και η Πάτρα (88%) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πόλεων με τη μεγαλύτερη μείωση στις αγορές. Σχετικά ίδια ποσοστά παρουσιάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 80% και 84%, ενώ η μικρότερη μείωση (66%) εμφανίζεται στο Ηράκλειο.

Εστιάζοντας στο προφίλ των ερωτηθέντων που έχουν μειώσει «πολύ και αρκετά» τις αγορές τους σε ένδυση/υπόδηση, είναι κυρίως γυναίκες και άτομα άνω των 45 ετών. Σε ό,τι αφορά στην οικογενειακή τους κατάσταση, είναι με παιδιά, διαζευγμένοι ή χήροι. Επίσης είναι χαμηλότερων βαθμίδων εκπαίδευσης και κυρίως άνεργοι ή συνταξιούχοι.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....