Περιοδεία Υφυπουργού Εξωτερικών στον Καναδά

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους και τα μέλη των Ελληνικών κοινοτήτων Μόντρεαλ, Οττάβας και Τορόντο περιελάμβανε το πρώτο μέρος της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη στον Καναδά. Στο πλαίσιο της περιοδείας στην Βόρεια Αμερική ο κ. Κατσανιώτης πραγματοποίησε συναντήσεις και Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες οι οποίοι εξέφρασαν θερμό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας την σημαντική πρόοδο που παρουσιάζει η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο Μόντρεαλ (8 & 9/4) ο κ. Κατσανιώτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ανδρέα Κριλή, το ιστορικό στέλεχος της κοινότητας Νικόλαο Παγώνη και τα υπόλοιπα δραστήρια μέλη του Συλλόγου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τους Ελληνικής καταγωγής βουλευτές Εμμανουέλα Λαμπροπούλου και Αννυ Κουτράκη και τους ομογενείς Δημοτικούς Συμβούλους Μαίρη Ντέρου, Εφη Γιάννου, Δέσποινα Σούριας, Παναγιώτα Αλεξοπούλου, Αναστασία Ασημακοπούλου, Βασίλειο Καρυδόγιαννη, Αγλαϊα Ρεβελάκη και Δημήτριο Μπέη με τους οποίους συζήτησαν μεταξύ άλλων την δημιουργία διεθνούς δικτύου Ελλήνων αιρετών της Διασποράς.  Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε το σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης» που λειτουργεί υπο την διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ.

Αναχωρώντας από το Μόντρεαλ, ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε «εκφράζω την υπερηφάνειά μου για όσα έχουν καταφέρει τα μέλη της Ελληνικής παροικίας. Τους ευχαριστούμε που διατηρούν και προβάλλουν τις αξίες της Πατρίδας και της πίστης μας»

Στην Οττάβα (10 & 11/4) τον Υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου. Ο κ. Κατσανιώτης συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του Sandra McCardell με την οποία συμφώνησαν ότι η Ελληνική ομογένεια αποτελεί γέφυρα ισχυρής φιλίας Ελλάδας – Καναδά. Παράλληλα, με αφορμή την συμπλήρωση 80 ετών διπλωματικών επαφών των δύο χωρών συμφώνησαν στην περεταίρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Κατσανιώτης και η κα. McCardell αναφέρθηκαν και στην Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, της προστασίας των αμάχων και των Ελλήνων ομογενών της περιοχής. Επίσης, τον Υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Οττάβας Jim Watson ο οποίος αποτελεί σταθερός υποστηρικτής της ελληνικής παροικίας.

Στο Τορόντο (12 &13/4) τον κ. Κατσανιώτη υποδέχθηκε ο Γενικός Πρόξενος Βίκτωρας Μαλιγκούδης. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο ο οποίος τον ξενάγησε στην Πατριαρχική Θεολογική Ακαδημία και στο Ελληνορθόδοξο σχολείο «Metamorphosis» που επιτελεί σημαντικό έργο διδάσκοντας στα Ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς την γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας.

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε το Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου τον υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Μπέττυ Σκουτάκη και τον ξενάγησε στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με την βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος στο Οντάριο και Αντιπρόεδρο Πα.Δ.Ε.Ε κυρία Effie Triantafilopoulos, τον Πρόεδρο THI Καναδά κ. John Sotos, το ιδρυτικό στέλεχος του Hellenic Heritage Foundation κ. Steve Mikropoulos και την κυρία Marie Bountrogianni πρώην Υπουργό της κυβέρνησης του Οντάριο. Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Royal Ontario Museum όπου φιλοξενείται προσωρινά μια από τις Κόρες της Ακρόπολης και μεταφέρει στην Βόρεια Αμερική την ακτινοβολία του Ελληνικού πολιτισμού. Η έκθεση της Κόρης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς. Από την Οττάβα ο Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «συνάντησα Έλληνες που κρατούν στην καρδιά τους αναμμένη τη φλόγα της πατρίδας και μεταλαμπαδεύουν τις αξίες του πολιτισμού και της πίστης μας στα παιδία τους».

Στις 14/4 ο κ. Κατσανιώτης βρέθηκε στο Κάλγκαρι όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας και στις 15 &16/4 στο Βανκούβερ όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» του Simon Fraser University.

(www.panhellenicpost.com)

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....