Πέθανε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης. Έπασχε από άνοια και άφησε την τελευταία του πνοή στην Οξφόρδη, σε ηλικία 79 ετών.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ομότιμος καθηγητής της ιατρικής σχολής στο King’s College London, Νίκανδρος Μπούρας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και είναι γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη. Ελαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα.

Ήταν τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του πανεπιστημίου του Λάιντεν (Ολλανδία) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου.

Δίδαξε σε είκοσι πέντε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έγραψε τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είχε τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002). Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στις διεθνείς νομικές σχέσεις.

Ήταν μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών, ξένος Εταίρος της Βελγικής, Ολλανδικής και Ιταλικής Ακαδημίας (Academia dei Lincei), όπως επίσης και του Α Από το 1997 φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel), ενώ από το 2000 είναι Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Πρώτου Προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού (Cour de Cassation). Από το 2007 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

 

πηγη kathimerini.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....