Ποιμαντική Επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ στην Κύθνο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί  ποιμαντική επίσκεψη στην Κύθνο, επεσκέφθη τα Εκπαιδευτήρια της νήσου, το Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου Κύθνου, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Δρυοπίδος και το Δημοτικό Σχολείο και τον Παιδικό Σταθμό Χώρας, γενόμενος δεκτός με εκδηλώσεις αγάπης, τιμής και σεβασμού από τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, με τους οποίους συνομίλησε, τους διηγήθηκε ωφέλιμες και διδακτικές ιστορίες τους διένειμε έντυπα, που εκτύπωσε η Ιερά Μητρόπολη, ξεχωριστά για το κάθε Σχολείο και προς τους οποίους ευχήθηκε για την καλή τους πρόοδο.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόεθος Β΄ μετέβη στο Δημαρχείο Κύθνου, όπου, απουσιάζοντος του κ. Δημάρχου, τον υπεδέχθησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Φιλιππαίος, Αντώνιος Κοκκιάσμένος, Μιχαήλ Ζαμπέτας και Δημήτριος Κωτούλιας, με τους οποίου συζήτησε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

 

 

Δέηση υπέρ της Ειρήνης και της Προστασίας των Ουκρανών αμάχων και προσφύγων ενώπιον της ιεράς Εικόνος του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως του Κυθνίου.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Κύθνου κ.κ Κώστα Φιλιππαίο, Αντώνιο Κοκκιάσμένο, Μιχαήλ Ζαμπέτα και Δημήτριο Κωτούλια, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, οικογενειακό Ναό του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, του Κυθνίου, και ενώπιον της Εικόνας του, την οποία προσέφερε ο Δήμος Μαριουπόλεως στο Δήμο Κύθνου το 2017, ανέπεμψε δέηση προς τον Άγιο Ιγνάτιο υπέρ καταπαύσεως του πολέμου και προστασίας των αμάχων και των προσφύγων.
Σημειώνεται ότι ο Άγιος Ιγνάτιος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κύθνο το 1716, διέσωσε 50.000 Έλληνες από την επιθετικότητα των Τατάρων, μεταφέροντάς τους, ως άλλος Μωυσής, από την Κριμαία στα παράλια της Αζοφικής, όπου και ίδρυσε το το 1778 την αφιερωμένη στην Παναγία Μαριούπολη, με την οποία και με την κωμόπολη Σαρτανά έχει αδελφοποιηθεί από το 2016 ο Δήμος Κύθνου.

 

 

 

 

 

Η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στην Κύθνο

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ολοκλήρωσε το εσπέρας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Κύθνο με την τέλεση της Ακολουθίας του Ιερού Ευχελαίου σον Ιερό Ναό της Παναγίας Τριάδος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του νησιού, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κύθνου Πρωτοπρ. Νικόλαο Δανιήλ και τον Πρωτοπρ. Χαρίλαο Δημητρίου και με τη συμμετοχή πολλών πιστών, οι οποίοι και εχρίσθησαν διά του Αγίου Ελαίου.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανεφέρθη στο πώς η Εκκλησία προσέλαβε από τον αρχαίο κόσμο εξωτερικά και υλικά στοιχεία και τους προσέδωσε πνευματικό και περιεχόμενο, καθώς και στην αρχέγονη παράδοση του Μυστηρίου του Ευχελαίου, όπως μαρτυρείται από την αναφορά του Ευαγγελιστή Μάρκου «καὶ ἤλειφον ἐλαίῳ πολλοὺς ἀρρώστους καὶ ἐθεράπευον» (Μαρκ.6.13) και από την προτροπή του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Καθολική Επιστολή του «ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσκαλεσάσθω τοὺς πρεσβυτέρους τῆς ἐκκλησίας, καὶ προσευξάσθωσαν ἐπ’ αὐτὸν ἀλείψαντες αὐτὸν ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου• καὶ ἡ εὐχὴ τῆς πίστεως σώσει τὸν κάμνοντα, καὶ ἐγερεῖ αὐτὸν ὁ Κύριος• κἂν ἁμαρτίας ᾖ πεποιηκώς, ἀφεθήσεται αὐτῷ» (Ιακ.5.14), και ευχήθηκε στους πιστούς για το υπόλοιπο της Μ. Τεσσαρακοστής και το Άγιο Πάσχα.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κύθνου προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ χειροποίητη ξυλόγλυπτη πέννα.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....