Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Παρίου

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στο Κώστο της Πάρου, γενετείρας του Αγίου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β’, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, με τη συνευχητική συμμετοχή πλειάδος Κληρικών, εν οις και του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Αρχιμ. Σωτηρίου, τελεταρχουντος του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας Αρχιμ. Δωροθέου, και την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων κ.κ. Ιω. Βρούτση και Φιλ. Φόρτωμα, του Επάρχου και του Δημάρχου Πάρου και πλήθους πιστών.
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις μέρες μας έχουμε ανάγκη να ανακαλύψουμε το ορθόδοξο ήθος και το γενναίο φρόνημα που επέδειξαν οι Κολλυβάδες και έφεραν την αναγέννηση της πνευματικής ζωής του υπόδουλου Ελληνισμού.
Υπενθύμισε ότι τότε η Ορθοδοξία και το Γένος αντιμετώπιζε τη «Σκύλα» του εξισλαμισμού και τη «Χάρυβδη» του άθεου ορθολογισμού του Διαφωτισμού, κίνδυνοι, οι οποίοι υπερκεράσθηκαν με τη διδασκαλία και την αποφασιστικότητα των Κολλυβάδων Πατέρες, μεταξύ των οποίων και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, ο οποίος τίμησε και ανέδειξε τους Νεομάρτυρες, προβάλλοντας το ηρωικό τους φρόνημα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εγένετο λιτανεία της Εικόνος και Λειψάνων του Αγίου μέχρι τον τύμβο, τον οποίο είχε υψώσει στη μνήμη του ο αοίδιμος Αρχιμ. Νικόλαος Αρκάς, όπου και ανεπέμφθη δέηση υπέρ του Γένους και των Μαθητών.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τους τα πρώτα φέροντες και τους πιστούς, για την παρουσία τους, και συνεχάρη τον υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Σπυρ. Παυλάκη Χορό των Ιεροψαλτών.

 

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στον Κώστο Πάρου, όπου ο Άγιος εγεννήθη και ο οποίος ενεκαινιάσθη στις 25 Ιουνίου του 2005 υπο του αοιδίμου Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’ τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, υπεδέχθη με εγκαρδίους λόγους τους Σεβασμιωτάτους και τον Θεοφιλέστατο, αναφερθείς στο σημαίνον γεγονός της εορτίου μνήμης του Αγίου για τη νήσο Πάρο και την Μητρόπολη Παροναξίας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στο οδοιπορικό της ζωής του Αγίου από την Πάρο, στη Σμύρνη, στο Άγιον Όρος, στην Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Μεσολόγγι και τέλος στη Χίο, όπου και εναπετέθη το ιερό σκήνωμά του. Επίσης ανεφέρθη στην θεοφιλή κίνηση των κολλυβάδων και φιλακάλων πατέρων της προεπαναστατικής Ελλάδος, η οποία όπως είπε υπήρξε ο κυμματοθραύστης δύο μεγάλων κινδύνων που απειλούσαν το υπόδουλο έθνος, της μουσουλμανικής πολυχρόνιας σκλαβιάς και του αθεϊσμού του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Ο κίνδυνος, τόνισε ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ να είχαμε χάσει την ελληνική αυτοσυνειδησία μας και τις πατρώες παραδόσεις μας απεφεύχθη, επειδή υπήρξαν οι μεγάλοι και επιφανείς αυτοί άνδρες, οι σάλπιγγες του πνεύματος που ανέπαυσαν τις συνειδήσεις των Ελλήνων και τις κράτησαν μακρυα από την αλλοτρίωση και τον πνευματικό αφανισμό.
Αναχωρώντας από τον ναό, είπε στους εκκλησιαζόμενους, και προσκυνώντας το Ιερό Λείψανο και την εφέστιο Εικόνα του Αγίου, εκφράστε του την ευγνωμοσύνη σας, διότι σήμερα, ως ορθόδοξοι Έλληνες συνευχόμεθα όλοι μαζί!
Ωσαύτως συνεχάρη τον Σεβ. Παροναξίας κ. Καλλίνικο για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου προκατόχου του Μητροπολίτου Παροναξίας Αμβροσίου Β’, τον οποίο, όπως τόνισε, δικαίως στον χειροτονητήριο λόγο του, τον απεκάλεσε ασκητικόν! Εν τέλει ο Σεβ. συνεχάρη τους Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο και Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την επέτειο της σημερινής εκλογής τους εις Επίσκοπον.
Αύριο θα τελεσθεί στον ίδιο Ναό πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.
Την Ακολουθία του Εσπερινού μετέδωσε τηλεοπτικώς ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Κυκλάδων SyrosTV1.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....