Πώς να φτιάξετε “Λαζαράκια” από τον Ηλία Κούτλα

Λαζαράκια

γιά τό Σάββατο τοῦ Λαζάρου

 

Ὑλικά

400 γρ. χλιαρό νερό

1 κ.σ. μαγιά ξηρή

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

50 γρ. ἐλαιόλαδο

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο σέ σκόνη

1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κ.γ. ἁλάτι

800 γρ. ἀλεύρι γιά ὅλες τίς χρήσεις

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

40 γαρίφαλα

 

Ἐκτέλεση

Στόν κάδο τοῦ μίξερ βάζουμε ὅλα τά ὑλικά ἐκτός ἀπό τίς σταφίδες καί τά καρύδια. Χτυπᾶμε μέ τόν γάντζο σέ μέτρια ταχύτητα γιά 8-10΄, μέχρι νά ὁμογενοποιηθεῖ τό μεῖγμα καί νά δέσει τό ζυμάρι.

Ἀφήνουμε τή ζύμη νά ξεκουραστεῖ σκεπασμένη μέ μιά πετσέτα γιά 30΄.

Τή χωρίζουμε σέ 20 μπαλάκια τῶν 60 γρ. τό καθένα.

Ἀπό τό κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. γιά τό σῶμα καί 10 γρ. γιά τά χεράκια.

Σέ ἕνα μπόλ ἀνακατεύουμε τίς σταφίδες καί τά καρύδια, ὥστε νά φτιάξουμε τό μεῖγμα τῆς γέμισης.

Πλάθουμε σέ μακρόστενο σχῆμα τό σῶμα ἀπό τά Λαζαράκια, γεμίζουμε μέ 1 κ.γ. ἀπό τή γέμιση, κλείνουμε καλά καί μέ τήν ὑπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 2 χεράκια, τά ὁποῖα περνᾶμε χιαστί ἀπό τήν πίσω μεριά γιά νά καταλήξουν σέ σχῆμα Χ μπροστά.

Τοποθετοῦμε γαρίφαλα γιά τά μάτια.

Μεταφέρουμε τά Λαζαράκια σέ ἕνα ταψί στρωμένο μέ λαδόκολλα καί ψήνουμε γιά 20-30΄ στούς 170 βαθμούς στόν ἀέρα.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....