Προκήρυξη Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών 2024

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της Παιδείας μας, προκηρύσσει και εφέτος Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (Διηγήματος και Ποιήματος), για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Περιφέρειάς της, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

 

Θέμα του διαγωνισμού:

  “ Ένα παιδί μπροστά σε μια Εικόνα ”

 

 

Διευκρινιστικά στοιχεία για το θέμα :

Ένα παιδί στέκεται μπροστά σε μια Εικόνα (του Χριστού, της Παναγίας, των Τριών Ιεραρχών, ενός από τους Τρεις Ιεράρχες). Τί προσεύχεται; Τί σκέφτεται;

Μπορεί να γραφεί ένα διήγημα, ένα ποίημα, ένα δοκίμιο.

Ο Μέγας Βασίλειος μιλώντας για τις ιερές Εικόνες είπε ότι, όταν τις τιμάμε, δεν τιμάμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες αλλά το πρόσωπο το οποίο εικονίζουν. Είπε χαρακτηριστικά “ἡ τῆς εἰκόνος τιμὴ ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει”.

Η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος (787 μ.Χ.) στη Νίκαια της Βιθυνίας απέκρουσε την κατηγορία ότι η τιμή των ιερών εικόνων είναι ειδωλολατρία και απεσαφήνισε ότι οι Εικόνες είναι αποτύπωση του Χριστού και των Αγίων, δηλαδή του Θεού που έγινε άνθρωπος και τον είδαμε και των ανθρώπων που γνώρισαν τον Θεό.

Έτσι, οι ιερές εικόνες μάς βοηθούν να προσευχόμαστε και να θυμόμαστε τη ζωή του Χριστού και των Αγίων.

Οι ιερές εικόνες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Παράδοσής μας.

Ιδιαίτερα η Καστοριά αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο ιερών εικόνων, οι οποίες δεν είναι μουσειακά είδη, αλλά σκεύη της ζωντανής λατρείας των Καστοριανών μέχρι τις ημέρες μας.

 

Όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό

 1. Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων που βρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
 2. Το θέμα του Διαγωνισμού είναι κοινό, αλλά οι μαθητές του Γυμνασίου θα αξιολογηθούν ξεχωριστά από τους μαθητές του Λυκείου και βεβαίως θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο- Λύκειο).
 3. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό
 • Με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ (ή ΔΟΚΙΜΙΟ)
 • Με  ένα ΠΟΙΗΜΑ
 • Με ένα  ΔΙΗΓΗΜΑ (ή ΔΟΚΙΜΙΟ) και ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο).

Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, δακτυλογραφημένα ή χειρόγραφα. Τα χειρόγραφα θα πρέπει να είναι καθαρογραμμένα και ευανάγνωστα.

  1. Για την τροφοδοσία της έμπνευσης των διαγωνιζομένων προτείνονται τα κείμενα τα οποία έχουν αναρτηθεί σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www. imkastorias.gr
 • Τα έργα θα παραδοθούν στην Ιερά Μητρόπολη διά μέσου της Διεύθυνσης του κάθε Σχολείου ή απευθείας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.
 1. Οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν ευκρινώς τα εξής απαραίτητα στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα, Σχολείο, τάξη και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά ταχυδρομική διεύθυνση και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
 2. Τα γραπτά των διαγωνιζομένων θα τα αξιολογήσει ειδική εξαμελής Επιτροπή, που έχει ορίσει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, αποτελούμενη από φιλολόγους και θεολόγους και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι βαθμολογητές, κατά την αξιολόγηση, δεν θα γνωρίζουν τα στοιχεία των διαγωνιζομένων.

Μπορούν να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό και Μαθητές και  Μαθήτριες που εξετάζονται  προφορικά, όπως δικαιούνται σύμφωνα με τον Νόμο. Αρκεί να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους έως την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, μαζί με τη σχετική Βεβαίωση από το Σχολείο τους. Στη συνέχεια, θα οριστεί ημέρα και ώρες εξέτασης και τη διαδικασία θα διεκπεραιώσουν Εκπαιδευτικοί με την ανάλογη γνώση και πείρα σε προφορικές εξετάσεις.

 

 • Συνολικά θα δοθούν τα εξής βραβεία:

1ο βραβείο (300 ευρώ), 2ο  (300 ευρώ)  και 3ο (200 ευρώ) για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και

1ο (300 ευρώ), 2ο  (300 ευρώ)και 3ο  (200 ευρώ) βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου,

Για το διαγωνισμό ποιήματος:

1ο (150 ευρώ) και 2ο  (100 ευρώ) βραβείο για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και 

1ο (150 ευρώ) και 2ο (100 ευρώ) βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου.

 

Κατά την κρίση της Επιτροπής, θα δοθούν έπαινοι και σε άλλα έργα που θα διακριθούν, ενώ και σε κάθε διαγωνιζόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή του, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

 1. Η βράβευση θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς, την παραμονή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών ( Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024) μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής ( ο Εσπερινός αρχίζει στις 5:00 μ.μ. και τελειώνει στις 6:30 μ.μ.).
 2. Τα έργα των μαθητών που θα βραβευτούν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (www.imkastorias.gr)
 3. Στοιχεία επικοινωνίας

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (τηλ: 2470 27142, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@imkastorias.gr).

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....