Προσκύνημα στην Παναγία Ελεούσα στο Bacchus Marsh της Βικτώριας

Την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος μετέβη και ιερούργησε στη μικρή εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, η οποία βρίσκεται στην πόλη Bacchus Marsh της Βικτώριας. Για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της ευρύτερης περιοχής, ο Ι.Ν. Παναγίας Ελεούσας αποτελεί παραδοσιακά το επίκεντρο του εορτασμού της Συνάξεως της Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Αρχιεπισκοπικούς Επιτρόπους Μελβούρνης και Νορθ-Κόουτ, Θεοφ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο.

Στο κήρυγμά του, επαίνεσε καταρχάς τους πιστούς για το γεγονός ότι μια τέτοια ημέρα που συνήθως οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να καθίσουν στα σπίτια τους και να ξεκουραστούν, εκείνοι όχι μόνο πρόταξαν την θέλησή τους να εκκλησιαστούν, αλλά οι περισσότεροι ταξίδεψαν από άλλα μέρη για να προσκυνήσουν την Παναγία Ελεούσα στο Bacchus Marsh. «Γι’ αυτό από τα βάθη της καρδιάς μου», τόνισε, «δοξάζω τον Θεό και αναφωνώ ότι το προσκύνημά σας είναι άξιο και ευλογημένο. Να σας δίνει ο γεννηθείς Χριστός πολλή δύναμη και μεγάλη ευλογία στη ζωή σας που αγαπάτε την Εκκλησία».

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αξία του κυριακάτικου εκκλησιασμού και στην ευλογία που λαμβάνουν οι πιστοί με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία, καθώς επίσης στην πνευματική αλλαγή που επιφέρει σε κάθε άνθρωπο η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων.

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Χριστός είναι το πραγματικό φως, ακόμα κι αν κανείς έχει χιλιάδες φώτα γύρω του, και παρότρυνε όλους τους παρισταμένους να θέσουν ως στόχο για το 2022 να πλησιάσουν περισσότερο τον Κύριο. Εστιάζοντας δε στις δυσμενείς επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας και ειδικότερα στο έντονο πνευματικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει σε πολλούς συνανθρώπους μας, επισήμανε ότι «αυτό το πρόβλημα για να το λύσουμε, πρέπει να πάμε πιο κοντά στον Χριστό».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Μακάριος αναφέρθηκε και στο ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως, προτρέποντας πατρικά τους πιστούς να «προσφέρουν τις αμαρτίες τους στον Θεό». «Ο Θεός θέλει να μετανοήσουμε για τα λάθη μας, να έχουμε επίγνωση της καταστάσεως μας και της πραγματικότητος και να μη φοβόμαστε να ζητήσουμε το έλεός Του», τόνισε. «Να ανοίξουμε και να καθαρίσουμε την καρδιά μας», συνέχισε, «να κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Όπως κατακρίνουμε και κουτσομπολεύουμε και βλέπουμε τα λάθη του άλλου, να αρχίσουμε να βλέπουμε τα λάθη τα δικά μας».

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....