Προσκύνημα του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου στη Στρώμνιτσα

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Στρώμνιτσα, που κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους ονομαζόταν Τιβεριούπολις, πραγματοποίησε το διήμερο 20 και 21 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ανταποκρινόμενος την ευγενική πρόσκληση του ελληνομαθούς επιχώριου Μητροπολίτου Στρωμνίτσης κ. Ναούμ.

Ο Σεβασμιώτατος περιηγήθηκε τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής θαυμάζοντας το αυτόθι επιτελούμενο υπό της τοπικής Εκκλησίας αξιόλογο ποιμαντικό έργο. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την Μονή των Πεντεκαίδεκα Αγίων Μαρτύρων των εν Τιβεριουπόλει, όπου και ο τόπος του μαρτυρίου τους, την βυζαντινή Μονή της Ελεούσας και την ωσαύτως βυζαντινή Μονή του Αγίου Λεοντίου, την Μονή  του Αγίου Αντωνίου στο Νόβο Σέλο, την Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα στο Μπάνσκο, τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου και τον ανεγειρόμενο νέο Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο της πόλης.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Στρώμνιτσα ο Σεβασμιώτατος κομίζων, χάριν ευλογίας και αγιασμού των πιστών, απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, είχε την ευκαιρία να συνευχηθεί και να συλλειτουργήσει μετά του οικείου Μητροπολίτου κ. Ναούμ και του Βοηθού του Επισκόπου Στοβίου κ. Ιακώβου, επί τη εορτή του Γενέθλιου της Θεοτόκου, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Όλοι μαζί Αρχιερείς, κλήρος και λαός ευχαρίστησαν το Θεό, διότι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και ο Σεπτός Προκαθήμενός της Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τον παρελθόντα μήνα Μάϊο ε.έ., αποκατέστησαν την Ευχαριστιακή Κοινωνία μετά της υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο Ιεραρχίας της γειτονικής χώρας.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....