Πρώτη Θεία Λειτουργία και κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου

Πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου έτους σήμερα στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο εμβληματικός αυτός Ιερός Ναός που είναι το κόσμημα και το καμάρι της Ελληνικής Παροικίας άνοιξε τις θύρες του για να υποδεχτεί τους πιστούς στην πρώτη Λειτουργία για το νέο έτος.

Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος μετά του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ ενώ έψαλε ο Κοινοτικός Πρωτοψάλτης κ. Γιάννης Κούντριας.

Η λειτουργία κύλησε μυσταγωγικά με τους δύο ιερείς να εκτελούν το Χριστιανικό τυπικό με ευλάβεια και με προσήλωση στην Θεία μέθεξη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Στέφανος  αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου.  Που ενώ όπως είπε η κράση του ήταν αδύναμη και με πολλά προβλήματα υγείας, το ψυχικό του σθένος όμως ήταν αδάμαστο και πέραν της ενάρετης ζωής του, παρέδωσε σε όλους μας και θεολογικά συγγράμματα υψηλής σημασίας, όπως ερμηνείες στα ιερά ευαγγέλια, ερμηνείες στην εξαήμερον της Δημιουργίας και πολλά άλλα. Και για αυτό ονομάζεται και Πατέρας της Εκκλησίας μας.

Ο Μέγας Βασίλειος ήταν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που μας διδάσκει με το έργο του. Και όπως ανέφερε ο π. Στέφανος ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας Άγιος της Εκκλησίας μας  που αγαπούσε τον πάσχοντα άνθρωπο. Είχε ιδρύσει στην Μητρόπολή του την λεγόμενη «Βασιλειάδα» που ήταν πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα που παρείχαν στους φτωχούς ανθρώπους την αγάπη της Εκκλησίας.

Γηροκομεία , Νοσοκομεία,  Άσυλα Ανιάτων. Ο Μέγας Βασίλειος έβλεπε στον κάθε αναξιοπαθούντα το πρόσωπο του Χριστού. Με αυτόν το κανόνα της ζωής του προέτρεπε όλους τους ανθρώπους να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης ο π. Στέφανος φώτισε με τον λόγο του την προέλευση της Αγιοβασιλόπιτας που είναι όπως είπε και ο σωστός τρόπος γιατί δεν είναι μια βασιλόπιτα που έφτιαξε κάποιος τυχαίος άνθρωπος αλλά ένας Άγιος. Μετέφερε επίσης στους πιστούς την αγάπη και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β, όπως και του σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικοδήμου

Μετά την διαφωτιστική ομιλία του π. Στέφανου οδηγηθήκαμε όλοι στον χώρο του Προσκοπείου όπου έγινε η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας με την αγωνία όλων για το ποιος θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Και το φλουρί για αυτή την χρονιά έπεσε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη. Καλή τύχη λοιπόν στο έργο του και για την επόμενη χρονιά.

Δείτε τον λόγο του π. Στέφανου Σουλουμιώτη

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....