Πρωτοχρονιά στην Μητρόπολη Ζάμπιας

Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης άκουσε τα κάλαντα και έκοψε τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζαμπιας παρουσία των κληρικών και των συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεώς .
Στη συνέχεια ο Σεβασμιοτατος μιλησε στα παιδια για το πρόσωπο του Μεγάλου Βασιλείου και τις διαφορές αυτού με άλλα «μυθικά πρόσωπα» της δυτικής παράδοσης.
“Στον κύκλο των μεγάλων ιστορικών μορφών ανήκει και ο Μέγας Βασίλειος της Καισαρείας, του οποίου η ζωή και η δράση δεν σημάδευσε μόνο την δική του εποχή, αλλά και τις επόμενες από αυτήν.
Η εικόνα του σεμνού και ασκητικού Ιεράρχη που συνδέθηκε με την εορτή της Πρωτοχρονιάς αντικαταστάθηκε σιγά σιγά από τη πληθωρική μορφή του δυτικού Santa Claus όχι όμως για λόγους πνευματικούς, αλλά για εξυπηρέτηση υλικών – καταναλωτικών αναγκών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ο Μέγας Ιεράρχης Βασιλειος διέθετε μεγάλη παιδεία και ήταν προικισμένος με έξοχες πνευματικές και ηθικές αρετές. Υπήρξε πολύπλευρη προσωπικότητα, αμείλικτος διώκτης κάθε μορφής κοινωνικής αδικίας, υπερασπιστής των αδυνάτων, μέγας διδάσκαλος και θεσπέσιος ρήτορας, άμεμπτος άνθρωπος, αλλά και ένας ακατάβλητος αγωνιστής της πίστεως.
ίδρυσε κοντά στην Καισαρεία (την γενέτειρα του) μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και ορφανοτροφεία, που προς τιμήν του ονομάστηκε Βασιλειάδα’

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....