Πρώτη ημέρα του Νέου Έτους 2023  στην Αλεξάνδρεια και στη Δοξολογία του Ιερού  Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ακούστηκαν οι μελωδικές βυζαντινές νότες των ιερέων και αρχιερέων  του Πατριαρχείου καθώς ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου Θεόδωρος Β΄, μετέδιδε  με βλέμμα αγάπης, την αισιοδοξία και την πίστη στις καλύτερες μέρες.

Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε απλά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Παντελεήμων, αρχιερατικώς Προϊστάμενος του περικαλλή Ναού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου κ.Θεοδώρου, πλαισιωμένου από τους Σεβασμιωτάτους  Πηλουσίου κ. Νάρκισσο και Ταμιάθεως κ. Γερμανό. Στο τέλος οι πιστοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων από τα χέρια του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.

Ακολούθησε η Δοξολογία της Πρωτοχρονιάς, στην οποία παραβρέθηκαν ο Πλοίαρχος και Σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού, κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής μετά της συζύγου του, ο Α΄  Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων κα. Λιλίκα Θλιβίτου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Αλίκη Αντωνίου και πολλοί φίλοι και μέλη της Παροικίας, ενώ ευχάριστη ήταν η παρουσία αρκετών Ελλήνων εκδρομέων που παρέστησαν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού την πρώτη ημέρα του χρόνου.

Ομιλών ο Πατριάρχης κ.Θεόδωρος ευχήθηκε σε όλους αγάπη, ειρήνη και υγεία. Ακόμη, δεν ξέχασε, για μια ακόμη φορά,  να αναφερθεί  στους αδελφούς χριστιανούς της Ουκρανίας που βάλλονται λόγω του εκ Ρωσίας επιθετικού πολέμου, εκφράζοντας την αγάπη του και ευχόμενος να σταματήσει αυτό το άδικο έγκλημα. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα και οι Ρώσοι ομόδοξοι αδελφοί μας να βρουν γρήγορα τη εσωτερική τους ειρήνη, γιατί ένας πόλεμος αφήνει ερείπια και καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων. Ιδιαιτέρως αν πρόκειται μεταξύ ομοδόξων λαών, τότε ο πόνος γίνεται πιο οδυνηρός από τον παραλογισμό του.

Κατόπιν έλαβε χώρα η κοπή της Αγιοβασιλόπιττας του Καθεδρικού Ναού.  Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και η προσήνεια και το οικείο χαμόγελο του Μακαριότατου, ενεθάρρυνε πολλούς ταξιδιώτες απ΄ την Ελλάδα να ζητήσουν να φωτογραφηθούν μαζί του, κι εκείνος δεν τους χάλασε χατίρι. Τέλος, συνεχάρη τον αεικίνητο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα για την αβραμιαία φιλοξενία. Το φλουρί έτυχε στον Αρχιδιάκονο της Αρχιεπισκοπής Αλεξάνδρειας π.Θεόδωρο Mutombo, κονγκολέζικης καταγωγής.

(Απόσπασμα αναδημοσίευσης από την ιστοσελίδα της Ε.Κ.Α.)