“Η δύναμη της Μουσικής”- Βαλκανική Πλατεία 2022

Την Δευτέρα το βράδυ, 5 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της «Βαλκανικής Πλατείας 2022» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στα Συμμαχικά Κοιμητήρια.

Η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’, με ιστορία πλέον 23 χρόνων, είναι ένας θεσμός που στόχο του έχει να δώσει βήμα στη νεολαία, στον πολιτισμό, στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα των λαών της Βαλκανικής, ώστε να δημιουργηθούν και να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με στόχο την ειρήνη.

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως  κ. Βαρνάβα ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως. Μεταφέροντας τις ευλογίες και τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου ο π. Βασίλειος τόνισε:

«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Εντιμότατοι άρχοντες της πόλης,

Είμαι εδώ απόψε ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές και το ελπιδοφόρο και πάντοτε αισιόδοξο μήνυμά του. Την αγωνία του και το ενδιαφέρον του για την περιοχή και το λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, που το εκφράζει με κάθε ευκαιρία. Και μάλιστα χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Εδώ και 23 χρόνια η Ιερά Μητρόπολη, η τοπική εκκλησία σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης Συκεών πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας. Διότι πιστεύει στη συμφιλίωση, την καταλλαγή, τη συνεργασία και την ενότητα της κοινωνίας και την κοινή πορεία και πρόοδο των λαών.

Με την ευκαιρία αυτή και με αφορμή το γεγονός ότι έχουμε ανάμεσά μας μια ιστορική ορχήστρα με σπουδαίους μουσικούς και καλλιτέχνες θα ήθελα να πω δυο ακόμη λόγια.

Η μουσική έχει τη δύναμη να επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία, τους λογισμούς και στη διάθεση του ανθρώπου. Μπορεί να κεντρίζει κυρίως το θυμικό της ψυχής, αλλά επηρεάζει εξίσου και το επιθυμητικό της μέρος. Ο Μέγας Βασίλειος ο Καππαδόκης σε μια πραγματεία του προς τους νέους, για να δείξει την μεγάλη επίδραση που ασκεί η μουσική στα συναισθήματα και στην ψυχοσωματική διάθεση του ανθρώπου, χρησιμοποιεί μια εικόνα από το στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου. Εκεί υπηρετούσε ένας σπουδαίος μουσικός από τη Θήβα, ο Τιμόθεος, ο οποίος έπαιζε με μεγάλη δεξιοτεχνία αυλό. «Χάρη στὴν τέχνη του, καθὼς λένε, ἀκόμα καὶ τὸν Μέγα Ἀλέξανδρο, παίζοντας ἕνα φρυγικὸ μέλος, τὸν ἔκανε νὰ πεταχτεῖ ἀπὸ τὸ τραπέζι σὲ πολεμικὸ συναγερμὸ κι ὕστερα τὸν ξανάφερε ἀνάμεσα στοὺς συνδαιτημόνες του, ἁπαλαίνοντας τὸ μουσικό του παίξιμο». Οπότε, έχει μεγάλη σημασία, η ποιότητα της μουσικής και οι στίχοι που ακούμε εμείς και τα παιδιά μας. Διότι, από δω εκφράζονται οι καημοί, οι λύπες, τα βάσανα, ο πόνος της ξενιτειάς, οι μύχιοι πόθοι, αλλά και οι χαρές και οι μεγάλες στιγμές της ανθρώπινης ζωής. Κοντολογίς μέσω της ποιοτικής μουσικής και των στίχων της επιτυγχάνεται ένα είδος προσωπικής και συλλογικής κάθαρσης με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

Θα ήταν παράλειψη να μην κάνω μια αναφορά στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν υποψιασμένος για την εκκλησιαστική μουσική παράδοση, αφού στις πρώτες του μελοποιήσεις περιλαμβάνονταν η Θεία Λειτουργία και στις τελευταίες, η Εξόδιος Ακολουθία, η Κηδεία. Όταν κάποτε ρωτήθηκε, πως αισθάνεται πάνω στη σκηνή διευθύνοντας την ορχήστρα είπε: «Αισθάνομαι σαν να ιερουργώ. Αισθάνομαι όπως ο ιερέας, όταν τελεί τη λειτουργία. Με τέτοιο δέος αντιμετωπίζω το κοινό και τη μουσική. Γι’ αυτό και συνήθως φορώ μαύρο μακρύ πουκάμισο».

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε ως ενορία του Αγίου Γεωργίου τη χαρά μας, διότι στην αποψινή εκδήλωση δίπλα στους σπουδαίους καλλιτέχνες Βασίλη Λέκκα, Σαββέρια Μαργιολά, Άγγελο Θεοδωράκη και Παναγιώτη Καραδημήτρη μας εκπροσωπεί επάξια η αγαπημένης μας Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία πάντοτε με ήθος και σεμνότητα και λαγαρή φωνή ευφραίνει τις ακοές μας.»

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....