Ρόδος: Τα εγκαίνια των εκθέσεων φωτογραφίας στη μνήμη Νίκου Μαγγίνα

Πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο τα εγκαίνια δύο παράλληλων και αλληλένδετων εκθέσεων φωτογραφίας, που αφιερώθηκαν στη μνήμη του εμβληματικού φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δημοσιογράφου, Νίκου Μαγγίνα.

Τα εγκαίνια έγιναν την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, η οποία φέτος συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2023), που ήταν η θεματική της δεύτερης έκθεσης «ECO SOS – Ενέργεια και Ρύπανση Περιβάλλοντος», με τα βραβευμένα έργα του 2ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Νικόλαος Μαγγίνας», ο οποίος έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, σε διοργάνωση της Κοινότητας Νεοχωρίου (Yeniköy) στη μνήμη του γνωστού Ρωμιού φωτογράφου.

Στην πρώτη έκθεση «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ» πέντε φωτογράφοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις μιλούν μέσα από τα έργα τους για τον σεβασμό της ετερότητας και τη σημασία της αλληλοκατανόησης.

Οι φωτογράφοι, Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim και Mıgırdiç Arzivyan, αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική) συνέπραξαν καλλιτεχνικά σεβόμενοι ο ένας την παράδοση του άλλου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, οι φωτογράφοι Mıgırdiç Arzivyan και Emine Ulkerimεκ εκ μέρους των φωτογράφων της έκθεσης, ο επί σειρά ετών διατελέσας πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Λάκης Βίγκας, εμπνευστής και συντονιστής της αρχικής έκθεσης και του ετήσιου διαγωνισμού στη μνήμη του Νίκου Μαγγίνα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Στάμος, ο Μιχάλης Χανούτογλου, εκ μέρους του Δ.Σ. της Κοινότητος Νεοχωρίου, ο Σέργιος Αϊβάζης, πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και πολύς κόσμος.

Τα εγκαίνια έγιναν σε εορταστική ατμόσφαιρα, με προσφωνήσεις και ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Στάμος που γνώρισε προσωπικά τον Νίκο Μαγγίνα, δήλωσε ότι «ήταν μία εμβληματική μορφή, απαθανάτισε όλες τις μεγάλες στιγμές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως άνθρωπος υπήρξε ένα ευγενές άτομο, ευπροσήγορος, έτοιμος να προσφέρει στους συνανθρώπους του και πολλές φορές αναλάμβανε να ξεναγήσει στην Πόλη και να βοηθήσει πρόθυμα.

Στη μνήμη του διοργανώνεται αυτή η έκθεση που πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Νιχώρι του Βοσπόρου υπό την εποπτεία του άρχοντα Λάκη Βίγκα και η οποία ταξίδεψε στην Αθήνα, στο Βόλο, στην Θεσσαλονίκη, ενώ ο πέμπτος σταθμός είναι η Ρόδος.

 

Εμείς ως επαρχία, που έχουμε την ευλογία να υπαγόμαστε απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και όταν μας έγινε η πρόταση να φιλοξενηθεί η έκθεση στη Ρόδο, έγινε αμέσως δεκτή και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πραγματοποίησή της.

Η έκθεση τιμά την πόλη μας ιδιαίτερα, καθώς έφυγε από το Νιχώρι του Βοσπόρου και έρχεται στο Νιοχώρι της Ρόδου γιατί ο χώρος φιλοξενίας της βρίσκεται στο Νιοχώρι», είπε ο κ. Στάμος.

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τις εκθέσεις από τις 5 Ιουνίου έως και τις 26 Αυγούστου του 2023 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με την επιμέλεια του γνωστού Ροδίτη φωτογράφου και εκδότη Νίκου Κασέρη, ο οποίος είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού στη μνήμη του Ν. Μαγγίνα.

 

Πηγή: fosfanariou.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....