Ρωμαϊκά ψηφιδωτά ήρθαν στο φως στην «καρδιά» της Αθήνας

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ανήκουν στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο, εντοπίστηκαν στην «καρδιά» της Αθήνας και λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία Ομονοίας, στο πλαίσιο εργασιών ανάπλασης που πραγματοποιούνται από τις 7 Οκτωβρίου στην πλατεία Θεάτρου.

Οι αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν στο νότιο τμήμα της πλατείας και σε βάθος ενός μέτρου, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων πρόκειται για τμήμα ενός μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος με αστικά χαρακτηριστικά.

Τα δάπεδα των χώρων καλύπτονταν από μαρμαροθετήματα opus sectile και ψηφιδωτό με σχηματοποιημένο φυτικό και γεωμετρικό διάκοσμο, τμήματα των οποίων διασώθηκαν σε καλή κατάσταση και προφανώς μαρτυρούν τον πολυτελή χαρακτήρα του οικοδομήματος.

Περιμετρικά της περιοχής αυτής είχαν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν ανασκαφικές έρευνες, μέσω των οποίων είχαν ανακαλυφθεί τοιχοδομές και ψηφιδωτά δάπεδα τα οποία φέρεται να ανήκουν στην κτηριακή εγκατάσταση που αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες.

Μπορεί οι αρχαιολόγοι να βρίσκονται μπροστά σε μία άκρως σημαντική ανακάλυψη, ωστόσο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα επιδιωχθεί να «τρέξει» ταυτόχρονα και η ανάπλαση στην συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς καθυστερήσεις.

Παράλληλα, τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σύνολό τους αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά, προκειμένου να υπάρξει ακριβή χρονολογική τεκμηρίωση. Στόχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και γενικότερα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής εξέλιξης του κέντρου της Αθήνας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....