Σαμπατική: Το κρυφό «διαμάντι» του Λεωνιδίου

Ποιος να το φανταζόταν ότι στη γραφική Αρκαδία, εκεί που δεσπόζουν πετρόκτιστα κτίρια και λιθόστρωτα σοκάκια, θα έβρισκε κανείς θάλασσα με καταγάλανα νερά και ξεχωριστές παραλίες. Κι όμως, η Σαμπατική απαντά σε αυτή ακριβώς την περιγραφή.

Πρόκειται για ένα ψαροχώρι, δίπλα στο Λεωνίδιο, στη νότια Κυνουρία, ιδανικό για ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές. Το γραφικό λιμανάκι που θα συναντήσει ο επισκέπτης, θα τον «ταξιδέψει» σε άλλες εποχές, ενώ το λευκό βότσαλο στην παραλία θα «θυμίσει» κάτι από νησί. Τόσο απλό το τοπίο, μα τόσο σύνθετο ταυτόχρονα.

Σ’ αυτή την ακτογραμμή της Αρκαδίας, ο ταξιδιώτης θα κάνει μια στάση και στο εκκλησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται στον όρμο και περιβάλλεται από ένα ξεχωριστό τοπίο. Οι βάρκες που κουνιούνται, το μπλε της θάλασσας, οι ψαροταβέρνες που βρίσκονται τριγύρω, θα προκαλέσουν όμορφα συναισθήματα ακόμα και στους πιο απαιτητικούς.

Σύμφωνα με την παράδοση, τ’ όνομα προέκυψε από τη φράση «σαν πάτε εκεί». Ίσως και να περιέγραφε τη μοναδική ομορφιά του τόπου.

Κοντινός προορισμός: Το Λεωνίδιο

Ακόμα ένας προορισμός που βρίσκεται σχεδόν δίπλα με τη Σαμπατική, μόλις 5 χλμ., είναι το Λεωνίδιο. Μια γραφική κωμόπολη με «τσακώνικες» ρίζες που θα «γυρίσει» τον επισκέπτη μερικές δεκαετίες πίσω. Νεοκλασικά σπίτια και αρχοντικά, το ένα χτισμένο κοντά στο άλλο, συνθέτουν ένα ξεχωριστό τοπίο. Μάλιστα, στην είσοδο της πόλης, υπάρχει η επιγραφή «Καούρ Εκοκιάτε», που θα πει «Καλώς Ορίσατε» στην τσακώνικη διάλεκτο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....