Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Εθνικός Ευεργέτης Λυσίμαχος Καυτανζόγλου

Σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου του 1932, έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Εθνικούς μας Ευεργέτες, ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου, ο οποίος συνέδεσε τ’ όνομά του με το Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης που κατασκευάστηκε με κληροδότημά του.

Γεννήθηκε το 1870 στη Θεσσαλονίκη και ήταν γιος του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτανζόγλου, ενώ ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, βοήθησε τα μέγιστα στον αγώνα των Ελλήνων του ’21, καθώς χρηματοδότησε τη Φιλική Εταιρεία.

Απόφοιτος Νομικής και λάτρης του αθλητισμού

Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από μικρή ηλικία αγάπησε τον αθλητισμό και ήταν ένας από τους εμπνευστές του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών το 1895.

Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε όταν εισήλθε στην διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Γενικού Διευθυντή. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρέτησε ως γραμματέας και επιτετραμμένος στην Πρεσβεία του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ την περίοδο 1903-1911. Έξι χρόνια αργότερα, το 1917, γίνεται Πρεσβευτής στο Λονδίνο, ωστόσο δεν ανέλαβε καθήκοντα εξαιτίας των πολιτικών μεταβολών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Στα μέσα της Μικρασιατικής Εκστρατείας διαπραγματεύτηκε χωρίς επιτυχία την αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών ως μέλος αντιπροσωπείας υπό τον Πρωθυπουργό Νικόλαο Καλογερόπουλο. Λίγο αργότερα, αναλαμβάνει Πρεσβευτής στην Ισπανία.

Ο θάνατος του Λ. Καυτανζόγλου και το περιεχόμενο της διαθήκης του

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1932 ο σπουδαίος Λυσίμαχος Καυτανζόγλου φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών. Στη διαθήκη του αφήνει όλη του την περιουσία για τη δημιουργία ενός «Πανελλήνιου Ηρώου» στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμηθούν όλοι εκείνοι που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους.

Τη δεκαετία του ’50 και ενώ το κληροδότημα παρέμεινε ανενεργό, οι κληρονόμοι του πείστηκαν να τροποποιήσουν την επιθυμία του Καυτανζόγλου προκειμένου να  δημιουργηθεί ένα σύγχρονο στάδιο που τόσο πολύ είχε ανάγκη η Θεσσαλονίκη.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1956 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του σταδίου και τέσσερα χρόνια αργότερα στις 27 Οκτωβρίου του 1960 έγιναν τα εγκαίνια.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....