Σαν σήμερα γεννιέται η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Η Λασκαρίνα Πινότση (Μπουμπουλίνα) με καταγωγή από το νησί της Ύδρας, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1771 στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο πατέρας της, Σταυριανός, κρατείτο στη φυλακή λόγω της ενεργούς συμμετοχής του στην αποτυχημένη Πελοποννησιακή Επανάσταση, γνωστή και ως «Ορλωφικά». Μητέρα της ήταν η Σκεύω Κοκκίνη, επίσης με καταγωγή από την Ύδρα.

Η Μπουμπουλίνα και η συμμετοχή στα… «Επαναστατικά»

Για την εποχή της, η Μπουμπουλίνα κατείχε μια μεγάλη περιουσία και ο θάνατος του συζύγου της, Δημήτριου Μπούμπουλη, της «έδειξε» το μονόδρομο για την ενασχόληση με τα ναυτιλιακά. Έτσι λοιπόν, μετείχε στην ιδιοκτησία σπετσιώτικων πλοίων, τα οποία παρ’ ολίγον να χάσει όταν το 1816 οι Τούρκοι, με τη δικαιολογία ότι τα πλοία της μετείχαν υπό τη ρωσική σημαία στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1806, επιχείρησαν να τα κατάσχουν, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 1819 η Μπουμπουλίνα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, γεγονός που αμφισβητείται από ορισμένους, καθώς δε γίνονταν δεκτές γυναίκες. Παρά ταύτα, μία εκ των συμβολών της στον Επαναστατικό Αγώνα, ήταν η ναυπήγηση του πλοίου «Αγαμέμνων», το οποίο είχε μήκος 34 μέτρα και είχαν τοποθετηθεί 18 κανόνια, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο πλοίο που συμμετείχε στην Επανάσταση.

Όμως, η Μπουμπουλίνα δε σταμάτησε εκεί. Διέθετε την περιουσία της για το ναυτικό αλλά και τον στρατό. Επί παραδείγματι, έλαβε μέρος στον αποκλεισμό της Μονεμβασίας και στην πολιορκία και την άλωση του Ναυπλίου και της Τριπόλεως. Από τον Νοέμβριο του 1822 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην έδρα της προσωρινής κυβέρνησης, αλλά εκδιώχθηκε το 1824 όταν πήρε το μέρος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο θάνατος 

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα στα 17 της μόλις χρόνια παντρεύτηκε τον Δημήτριο Γιαννούζα και απέκτησε μαζί του 3 παιδιά, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και την Μαρία. Ωστόσο, σε νεαρή ηλικία – μόλις 26 ετών – χάνει τον άνδρα της και λίγο αργότερα, παντρεύεται τον Δημήτριο Μπούμπουλη από τον οποίο και παίρνει το χαρακτηριστικό της όνομα, «Μπουμπουλίνα». Μαζί του αποκτά τρία παιδιά, την Ελένη, την Σκεύω και τον Νικόλαο, ωστόσο και ο δεύτερος σύζυγος όπως και ο πρώτος σκοτώνεται σε σύγκρουση με Αλγερινούς πειρατές.

Η ίδια βρήκε τραγικό θάνατο όταν μέσα στο σπίτι της, σε μια λογομαχία που προέκυψε για οικογενειακά θέματα με τον Λάζαρο Ορλόφ και άλλους συγγενείς, μία σφαίρα τη σκοτώνει ακαριαία. Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Μαΐου 1825.

Οι Σπέτσες σήμερα είναι γνωστές για τη ναυτική τους ιστορία και φιλοξενούν το Μουσείο της Μπουμπουλίνας, που δεν είναι άλλο από το αρχοντικό της, με προσωπικά της αντικείμενα, πορτραίτα, έπιπλα και διακρίσεις που της είχαν απονεμηθεί.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....