Σαν σήμερα πέθανε ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός

Ο Διονύσιος Σολωμός, ο Εθνικός μας ποιητής, είναι γνωστός σε παγκόσμια κλίμακα για τη συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερία», του οποίου οι δύο πρώτες στροφές έγιναν ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και έπειτα της Κύπρου. Ο ίδιος υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στην Επτανησιακή Σχολή και μία από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού.

Βίος και σπουδές

Ο Εθνικός μας ποιητής γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίου 1798. Γονείς του ήταν ο Νικόλαος Σολωμός και η Αγγελική Νίκλη. Μετά το θάνατο του πατέρα του, αναχώρησε το 1808 για την Ιταλία μαζί με τον Ιταλό δάσκαλό του, Ρώσση. Γράφτηκε στο Λύκειο της Κρεμόνας, από όπου πήρε και το απολυτήριο, και έπειτα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας, από όπου και αποφοίτησε. Παράλληλα με τις σπουδές, άρχισε να γράφει ποιήματα στην ιταλική γλώσσα ενώ γνωρίστηκε με προσωπικότητες της πνευματικής ελίτ της Ιταλίας και ενσωματώθηκε στους κύκλους της.

Επιστροφή στη Ζάκυνθο

Ο Σολωμός επέστρεψε στη Ζάκυνθο το 1818 και παρέμεινε στο νησί για δέκα χρόνια. Τότε επιχείρησε να κάνει τις πρώτες απόπειρες να γράψει στα ελληνικά. Ο πρώτος και πιο γνωστός σταθμός της δημιουργίας του, είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».

Διευρύνοντας τον κύκλο των εμπνεύσεών του, συνέθεσε το ποίημα «Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον», καθώς και τα έργα «Η καταστροφή των Ψαρών», «Η Φαρμακωμένη», «Ο Λάμπρος», «Εις Μοναχήν», «Ο Κρητικός», «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι», «Ο Πορφύρας».

Εγκατάσταση στην Κέρκυρα

Το 1828 μετακόμισε μόνιμα στην Κέρκυρα, απομονωμένος και αφοσιωμένος αποκλειστικά στη μελέτη και την ενασχόλησή του με την ποίηση. Δεν επιθύμησε να πραγματοποιήσει κανένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα, γιατί, όπως υποστηρίζεται, «δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνημα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής».

Ο Επτανήσιος ποιητής, στις 3 Φεβρουαρίου 1849, παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, στην Κέρκυρα, έπειτα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....