Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός στα νησιά

Πλέον τον όρο “προκλήσεις” έχει διαδεχτεί ο όρος “απειλές”, κι αυτός προτάσσεται πια από την κυβέρνηση σε όλες τις επαφές με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, όπου καταγγέλλει το κρεσέντο των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας κατά της χώρας μας.

Ο κίνδυνος… ατυχήματος ή εσκεμμένου, τετελεσμένου συμβάντος είναι ορατός στην Αθήνα, με την Τουρκία να βάζει τορπίλες στην δήθεν διάθεση της για ένα ήρεμο καλοκαίρι και μια ήρεμη τουριστική σεζόν.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις στα νησιά, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Η Τουρκία προχώρησε την Τετάρτη σε 168 παραβιάσεις με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά με την αντίδραση της Αθήνας να είναι άμεση και σθεναρή.

 

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ενεργοποιούνται άμεσα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με στόχο να εντοπίζουν τους εισβολείς από αέρος και να τους εγκλωβίζουν βάζοντάς τους στο στόχαστρο.

Η ενεργοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Εξάλλου, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί συνολικά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη την Επικράτεια και μόνιμη επαγρύπνηση όλων των Μονάδων. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ανεπτυγμένα στο Αρχιπέλαγος, ο Στρατός Ξηράς είναι σε κατάσταση «επιφυλακής», ενώ η Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά με συνοπτικές διαδικασίες.

Επιπλέον, σε συνέχεια της συμμαχικής συνεργασίας με την Γαλλία, η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» θα συμμετάσχει σε άσκηση με γαλλική φρεγάτα δυτικά της Κρήτης, ενώ την Παρασκευή (29/04) η ίδια μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με αμερικανικό πλοίο αποσπασμένο από τη δύναμη του αεροπλανοφόρου «HARRY TRUMAN».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία που παλινδρομεί, παρά τη νατοϊκή της ιδιότητα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαϊου-ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει αυτή την ευκαιρία-και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί και στα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής μας.

 

Μετά το έντονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, η Ελλάδα ακύρωσε και την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί παραβιάσεων της ελληνικής αεροπορίας στα τουρκικά παράλια, γίνεται σαφές ότι η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά τα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα και επιμένει πως δεν θα καταθέτει σχέδια πτήσεως και ότι θα σέβεται μόνον τα 6 ν.μ. με το επιχείρημα ότι «τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν υπόκεινται στη Σύμβαση του Σικάγο, καθόσον η σύμβαση έχει εφαρμογή μόνο στα πολιτικά αεροσκάφη».

 

Στην ουσία η Τουρκία διαμηνύει ότι αισθάνεται ισχυρή μετά τον ρόλο που διαδραμάτισε στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και την «έξοδο» της από την απομόνωση, στην οποία είχε αυτοεπιβληθεί. Την ίδια ώρα, όμως, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών S-400 και επιδιώκει να πετύχει τουλάχιστον την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, θέλει να δώσει το μήνυμα προς το εσωτερικό της ότι δεν είναι υποχωρητική έναντι της Ελλάδας.

 

Η Αθήνα αποφάσισε να βάλει επ’ αόριστον στον πάγο τα στρατιωτικά ΜΟΕ, των οποίων η επανέναρξη είχε προσδιοριστεί για τον Απρίλιο στο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης, αλλά τώρα κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν.

Με το τηλεφώνημα αυτό η Αθήνα έβαλε τέλος στην προσπάθεια της Τουρκίας εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να παρουσιάσει σε εταίρους τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει υπενθυμίζοντας πως εκτός από την προκλητική της συμπεριφορά δεν είναι συνεπώς ως προς τις υποχρεώσεις της δηλαδή στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. και από όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στη Ρσία που δεν έχει ακολουθήσει η ίδια.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....