Σεβ.Δημητριάδος: “Να γνωρίζουμε την αλήθεια! Πονάει η ψυχή μου. Έχουμε ευθύνη, και ήθελα να σας κάνω συνυπεύθυνους”

Παρακολουθήστε το κήρυγμα που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, μετά το πέρας του Δ’ Κατανυκτικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27/03/2022.

Ξεκινώντας με μιά αναδρομή των γεγονότων που αφορούν την ιστορική πορεία της Ρωσίας, ο Σεβασμιώτατος έφτασε μέχρι τα σημερινά τραγικά γεγονότα του πολέμου που έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα εναντίον της ομόδοξης Ουκρανίας. Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε και ανέλυσε δύο σχετικά κείμενα.
Το πρώτο κείμενο, ήταν το εγκύκλιο σημείωμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσα από το οποίο φαίνεται η αγωνία της Εκκλησίας της Ελλάδος για όσα συμβαίνουν, μη μένοντας αμέτοχη, αλλά προτρέποντας σε θερμή προσευχή, απευθυνόμενη στους πολιτικούς ηγέτες που λαμβάνουν τις αποφάσεις και στους θρησκευτικούς που βρίσκονται στη δίνη ενός αδελφοκτόνου πολέμου, αλλά και δηλώνοντας το παρόν και την ετοιμότητά της, διαθέτοντας άμεσα όλες τις δομές και τις δυνατότητες που έχει, για την ανακούφιση των προσφύγων.
Το δεύτερο και πιo “δυνατό” κείμενο, με μεγάλη θεολογική, αγιογραφική και Πατερική τεκμηρίωση και αναφορά, δεν είναι άλλο από την Διακήρυξη κατά της διδασκαλίας του “Ρωσικού κόσμου” (Russkii mir) που συνέταξαν από κοινού, Έλληνες και ξένοι Θεολόγοι καθηγητές και προσυπογράφουν περισσότεροι από χίλιοι και πλέον επιφανείς Καθηγητές και προσωπικότητες της ευρύτερης διανόησης. Ακόμη το κείμενο αυτό έχει ήδη μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, ώστε να καταδειχθεί ευρύτερα, δίχως το εμπόδιο της γλώσσας, η διαστρέβλωση της χριστιανικής διδασκαλίας από τη ρωσική πλευρά, σε αντίθεση με αυτήν ακριβώς την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας.
Με γλαφυρό τρόπο, ο Σεβασμιώτατος, ανέλυσε τα νοήματα αυτής της Διακήρυξης, αναφερόμενος και στην έγκαιρη απόδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αποκαθιστώντας αδικίες ετών και διαστρεβλώσεις, που μόνο πόνο και διαχωρισμούς συντηρούσαν.
Ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....