Σήμερα η απάντηση Μητσοτάκη στο παραλήρημα Ερντογάν- Προσοχή στον Έβρο

Σήμερα Παρασκευή και περί τις 22:30 (16:30 ώρα ΗΠΑ) ο Έλληνας πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποδομήσει τα fake news του Τούρκου προέδρου – σε μια ομιλία στην οποία αναμένεται να απαντήσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παρουσιάζοντας αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

 

Στις εικόνες νεκρών μωρών – που επέλεξε να προβάλλει ο Ερντογάν κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την πλευρά της Αθήνας – ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αντιπαραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία ιδίως στον Έβρο.

Όπως μεταφέρεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν θα χρειαστούν εικόνες, καθώς θα χρησιμοποιηθούν ισχυρές λεξέις, όπως θα είναι άλλωστε ισχυρά και τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας —και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς— είναι εντελώς παράλογο», σημείωνε χθες ο πρωθυοπουργός στο CNN – δίνοντας μια γεύση από τη σημερινή ομιλία του.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν ενθάρρυνε ανοιχτά δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

 

Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει νέα, συντονισμένη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων με υβριδικού τύπου επίθεση στον Έβρο, και ότι επιχείρησε με την ομιλία του στα Ηνωμένα ‘Έθνη να προετοιμάσει τους διεθνείς παράγοντες “απέναντι στη λογική αντίδραση της Ελλάδας”.

 

Η Ελληνική Αστυνομία σε συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τους ακρίτες του Έβρου βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, υλοποιώντας το επιχειρησιακό Σχέδιο «Ακρίτας».

Μόνο χθες Τετάρτη, 1.500 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα μας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, σε πολλές περιπτώσεις τους μεταφέρουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στα σύνορά μας.

“Η «απειλή» επί του παρόντος δεν έχει πάρει τη μορφή που είχε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό” τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, καθώς και η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο υπάρχει.

Ταυτόχρονα από την αρχή του νέου έτους αναμένεται να πιάσουν δουλειά 250 νέοι συνοριοφύλακες, ενώ προωθείται και στενότερη συνεργασίας με τη γειτονική Βουλγαρία, που επίσης αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....