Σκηνικό καταστροφής στην αμπελοκαλλιέργεια της Ελλάδας

«Ώρα μηδέν» για την αμπελοκαλλιέργεια της Ελλάδας, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που είχαν κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες μετά τις 20 Αυγούστου. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να προκληθούν ζημιές στην παραγωγή, οι οποίες χαρακτηρίζονται ανυπολόγιστες.

Την ίδια ώρα και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος τόσο στο επιτραπέζιο σταφύλι, όσο και στη σταφίδα και τα οινοποιήσιμα, έχει επηρεαστεί σημαντικά, με τους αμπελοκαλλιεργητές να ζητούν ενισχύσεις και αποζημιώσεις.

Κρήτη: Οι βροχές έχουν «σαρώσει» τις αμπελουργικές περιοχές

Οι παραγωγοί της Κρήτης περίμεναν πώς και πώς τον εφετινό τρύγο, καθώς τα περισσότερα αμπέλια του νησιού είχαν εμφανίσει την περίφημη «βεντέμα» -υψηλή παραγωγή δηλαδή-ωστόσο τα καιρικά φαινόμενα δεν τους άφησαν να χαμογελάσουν.

Αρκετά μεγάλο ποσοστό στρεμμάτων στο επιτραπέζιο σταφύλι, σε αμπελουργικές περιοχές όπως οι Αρχάνες Ηρακλείου και ο Προφήτης Ηλίας, έχουν παραμείνει ατρύγητα, καθώς οι ρώγες των σταφυλιών έχουν σαπίσει, με την καταστροφή να είναι ολοκληρωτική.

Ταυτόχρονα, για όσους αποφάσισαν να… μπουν στα αμπέλια τους, η μέση τιμή παραγωγού στο επιτραπέζιο σταφύλι δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ το κιλό. Μία τιμή που δεν καλύπτει ούτε τα βασικά τους έξοδα.

Απελπιστική η κατάσταση και σε Νεμέα και Τύρναβο

 Ποιοτικά είναι τα προβλήματα τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σε ακόμα δύο αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, στη Νεμέα και στον Τύρναβο. Κορινθιακή σταφίδα, επιτραπέζιο και οινοποιήσιμα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ την επόμενη εβδομάδα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν αυτοψίες για αποζημιώσεις.

Στην περιοχή του Τυρνάβου οι επιτραπέζιες ποικιλίες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή είναι οι Καρντινάλ, Βικτώρια και Μπλακ Μάτζικ.

«Συνεχείς οι επαφές για την εκτίμηση της κατάστασης στην αμπελοκαλλιέργεια»

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Δήμας, με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές στα αμπέλια της Ελλάδας, σε τοποθέτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Η ζημιά είναι εμφανής και χωρίς να είναι κάποιος ειδικός. Το ζήτημα είναι η άμεση καταγραφή (τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες καταγραφές) και οι γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το επιτραπέζιο σταφύλι και την Κορινθιακή σταφίδα όπου θα συζητήσουμε τόσο για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προκάλεσαν ζημιά όσο και για τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....