«Στάχτη» περίπου το 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura στο δάσος της Δαδιάς

Σε 34.105 στρέμματα ανέρχεται η καμένη έκταση στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπου μαίνεται για έβδομη ημέρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Ιουλίου. Ο παραπάνω εκτίμηση προέκυψε την εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη, 26 Ιουλίου, στις 12:10 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκταση αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο επισημαίνει ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....