Στη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου τα βιβλία και προσωπικά αρχεία του Σεφέρη

Τα βιβλία, τα περιοδικά, οι σημειώσεις, οι ιδιόχειρες υπογραμμίσεις και το διπλωματικό αρχείο του Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη ανήκουν πλέον στην ιστορική Βικελαία Βιβλιοθήκη της Κρήτης, έπειτα από επαφές που είχαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου με την κόρη της γυναίκας του σπουδαίου ποιητή, η οποία «άναψε» το πράσινο φως για να κλείσει μία εκκρεμότητα δεκαετιών.

Η αρχή άλλωστε είχε γίνει το μακρινό 1986, με την σύζυγο του Σεφέρη, Μάρω, να δωρίζει ένα μέρος της βιβλιοθήκης του ποιητή στη Βικελαία Βιβλιοθήκη.

Η ίδια είχε διαφυλάξει με αγάπη τα βιβλία του ποιητή, είχε φυλλομετρήσει το καθένα ξεχωριστά, ενώ είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις που υπήρχαν από τον Σεφέρη σημειώσεις ή υπογραμμίσεις. Μάλιστα, είχε συντάξει έξι χιλιάδες βιβλιοθηκονομικά δελτία, όσα και τα βιβλία του ποιητή. Μία αξιόλογη προσπάθεια, το αποτέλεσμα της οποίας θα έχουν την ευκαιρία πλέον να θαυμάσουν από κοντά οι επισκέπτες της ιστορικής βιβλιοθήκης της Κρήτης.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η επιλογή της οικογένειας Σεφέρη να δοθούν τα πολύτιμα αυτά αρχαία στην Βικελαία, το δυναμικό της οποίας προχωρά καθημερινά σε μία εξαιρετική εργασία μέσα από το εργαστήριο συντήρησης χάρτου με βάση πολύτιμα αρχέτυπα και παλαίτυπα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε ετήσια βάση και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, χιλιάδες είναι οι επισκέπτες της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, οι οποίοι αναζητούν «κρυμμένους θησαυρούς» σε βιβλία, σημειώσεις και περιοδικά.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....