Στις 21 Αυγούστου η έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Με μια εμπνευσμένη Τελετή Έναρξης την 21η Αυγούστου θα ανοίξει την αυλαία του το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που θα λάβει χώρα στο Καστελλόριζο κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (21/08-28/08).

Η ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης θα είναι η «Radiograph of A Family» (βραβεία IDFA 2020), της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας Firouzeh Khosrovani. Μια ταινία πειραματικής κινηματογραφικής φόρμας και ρευστών  οπτικοακουστικών αναπαραστάσεων, η οποία πραγματεύεται τον καθολικό πυρήνα των ανθρώπινων ζωών: ιστορίες αγάπης διαμερίζονται όταν οι προσωπικοί δρόμοι και τα ατομικά θέλω παύουν πλέον να συγκλίνουν. Και όλα αυτά με φόντο την Ιρανική Επανάσταση στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τα εγκαίνια της, ανανεωμένης ειδικά για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, φωτογραφικής έκθεσης  «Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22», σε διοργάνωση του  Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θα πραγματοποιηθούν, την ίδια μέρα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου.

Η τελετή έναρξης θα κλείσει με την μουσική παράσταση με την Η. Σαΐα, που θα είναι αφιερωμένη στον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής. Σμυρνέικο, Ρεμπέτικο και Ποντιακό τραγούδι, θα συνθέσουν μια μουσική πανδαισία γεμάτη από μελωδίες και ρυθμούς, υπενθυμίζοντάς μας ότι η μουσική που έχουμε σήμερα δεν είναι μόνο συνδυασμοί ήχων και ρυθμών, αλλά κυρίως είναι μνήμες, συναισθήματα, αναμνήσεις και βιώματα ενός ολοκλήρου λαού που για πολλούς αιώνες κάνει τη χαρά και τον πόνο του μουσική, όπου κι αν βρίσκεται.

Τέλος, πλήθος επισήμων θα παραστεί και φέτος από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, των ΜΜΕ, διαφόρων πρεσβειών (των Η.ΠΑ., της Αυστραλίας, κ.α.) και αξιωματούχων της κυβέρνησης. Για όσους δε θα μπορέσουν να παραστούν, φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, η Τελετή Έναρξης θα παρουσιαστεί σε live streaming μετάδοση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ (https://www.youtube.com/watch?v=18NSCbgle6Y).

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών / Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμου και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....