Στον πανηγυρίζοντα Ναό Δενδροποτάμου ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως

Τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, μνήμη του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον εσπερινό και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ομώνυμο οικισμό Αγίου Νεκταρίου του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο π. Χαράλαμπος Κοτζιακεχίδης, αναλαμβάνοντας τη διακονία του λόγου, ανέπτυξε λεπτομερώς τον βίο, τον διωγμό, άλλα και το αγιασμένο τέλος του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, τόνισε ότι το αληθινό σύνταγμα είναι το Ευαγγέλιο, το οποίο εφήρμοσε κατά γράμμα στην ζωή του ο εορταζόμενος Άγιος. Σιωπηλός στη δοκιμασία, υπομονετικός στη συκοφαντία.

Επεσήμανε δε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να έχουμε ως πρότυπο τον Χριστό και τους Αγίους και αναρωτήθηκε αν είμαστε άραγε σήμερα έτσι, ταπεινοί, υπομονετικοί, δεκτικοί στις κακόβουλες δοκιμασίες στο πρόσωπο μας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, επίσης ότι:

“Ο Χριστός δεν χρειάζεται σταυροφόρους και ότι όλοι εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τις αλήθειες του Ευαγγελίου για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο. Σε κάθε δυσκολία ο χριστιανός γονατίζει και προσεύχεται, όπως παραδειγματικά έκανε και ο Άγιος Νεκτάριος κατά την προσωπική του δοκιμασία αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο Άγιος διά μέσου της βιοτής του έγινε παράδειγμα για όλους εμάς και, Ιεράρχης του προηγούμενου αιώνα και Άγιος της εποχής μας, τιμάται και συγκαταλέγεται στη λίστα των Ιεραρχών που περιστοιχίζουν τον Δεσπότη Χριστό στο σύνθρονο του ουρανού. «Έτσι κι εμείς», παρότρυνε τους πιστούς, «πρέπει να γίνουμε παράδειγμα στα παιδιά μας. Ο ποιμήν ο καλός, όπως μας ανέφερε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, την ψυχήν αυτού τίθησι υπέρ των προβάτων. Να, ο Άγιος που με το παράδειγμα του επικύρωνε την αλήθεια του Ευαγγελίου»”.

Και κατέληξε στη διαπίστωση ότι:

“Σήμερα τα παιδιά μας επαναστατούν. «Mήπως γιατί κι εμείς, με πρώτον εμένα, δεν είμαστε τα σωστά παραδείγματα και πρότυπα τους;»” υπογράμμισε.

Ευχήθηκε δε, ο Άγιος να μας χαριτώνει και να φανερώνει το Ευαγγέλιο στη ζωή μας, για να μπορέσουμε να μιμηθούμε την υπομονή και την καρτερία που υπέδειξε, προκειμένου να γίνουμε κι εμείς πολίτες του Παραδείσου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....