Στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, κατά το ετήσιο Δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο ξενοδοχείο Midtown Hilton, στο Μανχάταν.

Παρουσία πλήθους Αρχόντων, ιεραρχών αλλά και επιφανών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνώρισαν έμπρακτα την προσφορά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο σε μια ευαίσθητη αλλά και ιστορική, για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ήπειρο, όπως είναι η Αφρική.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, ο ομοσπονδιακός βουλευτής από τη Φλόριδα, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), η πρέσβης της Ελλάδας στα Η.Ε., Μαρία Θεοφίλη, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ο Σύμβουλος Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης με την σύζυγό του, Λίτσα, και η ομογενής γενική πρόξενος του Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου.

Στο καθιερωμένο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «αξίως και δικαίως» το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα τιμά τον Πατριάρχη Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, εστιάζοντας και στη στάση που κράτησε στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι επρόκειτο για μια «ηχηρή απάντηση ‘σε αυτούς που αγνοούν ηθικές αρχές της Ορθοδοξίας’», προσθέτοντας ότι ο κ. Θεόδωρος αποτελεί «έναν αυθεντικό υπερασπιστή της ανθρώπινης ελευθερίας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος έπλεξε το εγκώμιο του Πατριάρχη Θεοδώρου, εστιάζοντας αρχικά στην «υποστήριξή του στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης» αλλά και το όραμά του για την Εκκλησία της Αφρικής, υπενθυμίζοντας και αυτός την άμεση αναγνώριση, εκ μέρους, της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Άλλωστε, την ίδια στιγμή, δέχεται «πόλεμο» από τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία επιχειρεί να καταπατήσει την δικαιοδοσία του στην Αφρική, γεγονός που επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές.

«Εκφράζω εκ μέρους αυτής της συνεδρίασης και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εκ βάθους καρδιάς τα συγχαρητήρια για όλα τα επιτεύγματά σας», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στη συνέχεια, μετά από προβολή βίντεο σχετικά με τη δράση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης ανακήρυξε αποδέκτη του «Αθηναγορείου Βραβείου» τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, εν μέσω χειροκροτημάτων.

«Μπροστά σας είναι ο Θεόδωρος ο Β’»

Αφού παρέλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο από τον Δρα Αντώνιο Λυμπεράκη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, ο κ. Θεόδωρος, με έντονο συναίσθημα και περίσσεια ειλικρίνεια, επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά, σε μια διδακτική ομιλία που συγκίνησε το ακροατήριο.

«Είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που νύχτα – μέρα αγωνίζονται κοντά μου», ανέφερε αρχικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά των ανισοτήτων, της φτώχειας και του διαρκούς αγώνα για δικαιοσύνη και επιβίωση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αφρική. Από τον Νέλσον Μαντέλα και τη μάχη κατά του Απαρτχάιντ μέχρι τη μάχη κατά του ρατσισμού σε κάθε σημείο της Γης, όπως και οι ΗΠΑ, με τους αγώνες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

«Παιδιά μου, μπροστά σας είναι ο Θεόδωρος ο Β’. Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε. Όταν φύγω, θα αφήσω αυτό το ράσο και θα φορέσω τον ξύλινο σταυρό και θα τρέχω με το μπαστουνάκι μου το ξύλινο. Θα πάω στο Κονγκό με μια βάρκα ξύλινη και λασπωμένη. Θα βλέπω απέναντί μου πρόσωπα όπως και στη Μαδαγασκάρη, όπου αναρωτήθηκα ‘δεν υπάρχει ένα ζευγάρι παπούτσια για αυτά τα παιδάκια; Αλλά έβλεπα χαρούμενα μάτια», ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του.

Συγκεντρώθηκαν 200.000 δολάρια

Πάντως, η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν έμεινε ασυγκίνητη ενώπιον του μεγάλου αγώνα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, παραδίδοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Τάγματος «Άγιος Ανδρέας», Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, παρέδωσε στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας μια επιταγή της τάξεως των 100.000 δολαρίων, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ελληνορθόδοξων εκκλησιών στην Αφρική. Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, λαμβάνοντας με τη σειρά του τον λόγο, ανακοίνωσε ότι και το Ίδρυμά του δωρίζει το ίδιο ποσό, καλώντας τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να ενισχύσουν με τη σειρά τους την ελληνορθόδοξη αποστολή στην Αφρική.

«Να συνεισφέρετε για να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας. Να είστε σίγουροι πως, όταν πάτε για ύπνο, η καρδιά σας θα νοιώθει καλύτερα», είπε ο κ. Κατσιματίδης.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά άπαντες για την προσφορά τους, παρασημοφορώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον Δρα Αντώνιο Λυμπεράκη, ενώ προσέφερε ένα συμβολικό δώρο, μια γόνδολα, στον πνευματικό επικεφαλής του Τάγματος «Άγιος Ανδρέας», π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, και έναν αετό στον Τζον Κατσιματίδη.

Πηγή: ekirikas.com / Φωτογραφίες: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....