Σύδνεϋ: Η Δημαρχία του Burwood τίμησε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Γράφει ο Δημήτρης Καμετόπουλος / πηγη vema aus

Για είκοσι συνεχόμενα χρόνια τώρα, η Δημαρχία στο προάστιο του Μπέργουντ (Burwood Council) στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας τιμά ανελλιπώς τους Έλληνες, την Ελλάδα και την Κύπρο με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Η φετινή εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 29 Μαρτίου, στην πλήρως σημαιοστολισμένη με ελληνικές και αυστραλιανές σημαίες αίθουσα «Fitzroy Hall», η οποία βρίσκεται κοντά στο Δημαρχιακό Μέγαρο και λίγο πιο πάνω από τον τοπικό Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες-δημότες της εν λόγω περιφέρειας του Σύδνεϋ νιώθουν μεγάλη υπερηφάνεια για την συνεχιζόμενη πρωτοβουλία της Δημαρχίας τους και βεβαίως υπερηφάνεια για την καταγωγή τους και για τους απελευθερωτικούς αγώνες των προγόνων τους το 1821 κατά του οθωμανικού ζυγού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα στα Ελληνικά και Αγγλικά από τον τελετάρχη και Διευθυντή των Ελληνικών Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων του Αγίου Νεκταρίου του Μπέργουντ, κ. Δημήτρη Καμετόπουλο. Ο κ. Καμετόπουλος αναφέρθηκε εν συντομία στη σημασία της εθνικής γιορτής της Ελλάδας και στο πρόγραμμα της γιορτής που είχε εκπονηθεί από την Δημαρχία. Αμέσως μετά ακολούθησε μία συγκινητική χορευτική παράσταση από το χορευτικό συγκρότημα Nassibian Dancers -φόρος τιμής στους 57 νεκρούς του τραγικότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έπληξε την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο, στην περιοχή των Τεμπών, στη Θεσσαλία. Την παράσταση επιμελήθηκε με σεβασμό προς τα θύματα η χορογράφος και ενεργό στέλεχος του Αγίου Νεκταρίου, Χριστίνα Ευθυμιάδη.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των θυμάτων, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Αγίου Νεκταρίου, π. Γεώργιος Λιάγκας, έκανε την καθιερωμένη προσευχή για να ξεκινήσει και επίσημα το εορταστικό πρόγραμμα, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνικού παραρτήματος Παλαίμαχων Πολεμιστών και Απόστρατων (RSL) κ. Παναγιώτης Τσιγκούνης ακολούθησε με την εκφώνηση της «Ωδής προς τους πεσόντες» στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Μια συγκινητική χορευτική παράσταση από το χορευτικό συγκρότημα Nassibian Dancers – φόρος τιμής στους 57 νεκρούς του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών

Πρώτος, στο μικρόφωνο καλέστηκε να απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος του Μπέργουντ, κ. Τζον Φέικερ (John Faker). Ο λιβανέζικης καταγωγής και μαρωνίτης Δήμαρχος στον σύντομο λόγο του, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα των αγώνων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του υπόδουλου ελληνικού λαού, εξύμνησε τον Ελληνισμό της περιοχής του αλλά και την συμβολή του γενικά στην πολυπολιτισμική Αυστραλία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, της οικονομίας, της παιδείας και της ιατρικής. Στην συνέχεια, ο κ. Φέικερ επαίνεσε το ευάρεστο έργο της τοπικής Ελληνορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου που ανταποκρίνεται εδώ και 51 χρόνια στις θρησκευτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των Ελλήνων και ξένων της ευρύτερης Δημαρχίας του. Επίσης, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του η ετήσια υπαίθρια εκδήλωση-πανηγύρι του Αγίου Νεκταρίου το οποίο διεξάγεται στο πάρκινγκ απέναντι από τον Ιερό Ναό, κάθε Νοέμβριο, με την ευκαιρία της γιορτής της εκκλησίας (9 Νοεμβρίου), να αναβαθμιστεί από το παρόν πανηγύρι και να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά Φεστιβάλ του Σύδνεϋ. Μάλιστα ο Δήμαρχος είπε πως θα ήθελε αυτό το Ελληνικό Φεστιβάλ να διεξάγεται πάνω στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που διασχίζει το Μπέργουντ, με απώτερο σκοπό να αναδειχτεί ακόμα πιο πολύ ο ελληνικός πολιτισμός στην ευρύτερη Αυστραλιανή κοινωνία.

Εκπροσωπώντας τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, χαιρετισμό απηύθυνε η νεοαφιχθείσα α’ γραμματέας του Διπλωματικού Γραφείου του Γενικού Προξενείου του Σύδνεϋ κ. Αναστασία Χριστοφιλοπούλου. Η κ. Χριστοφιλοπούλου μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Ελληνισμό του Σύδνεϋ και της πολιτείας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, τονίζοντας πως η ίδια έχει εντυπωσιαστεί από τις δράσεις της Ελληνικής Ομογένειας στο μικρό χρονικό διάστημα από την έλευσή της στην Αυστραλία. Επίσης, η διπλωματική εκπρόσωπος σημείωσε πως το Ελληνικό Γενικό Προξενείο είναι παρόν για να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, παράλληλα με τις καθαρά προξενικές του υποχρεώσεις προς τους Έλληνες και ξένους.

Ο κ. John Faker, ο κ. Χρήστος Χριστογιώργης και η κ. Κάρεν Πενσαμπένε

Στην συνέχεια, στο βήμα καλέστηκε ο κ. Χρήστος Χριστογιώργης, ο οποίος εκτός του ότι ήταν δάσκαλος Ελληνικών στην Ενορία-Κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου για πολλές δεκαετίες, υπηρετώντας ακόμη και σήμερα τα Ελληνικά Σχολεία ως πολιτιστικός σύμβουλος, αλλά και όντας ενεργό στέλεχος της Ενορίας επί πολλά έτη και πρώην πρόεδρος, υπήρξε Δήμαρχος του Μπέργουντ πριν από είκοσι χρόνια περίπου, θέτοντας ο ίδιος τον «θεμέλιο λίθο» για τη διοργάνωση μιας ετήσιας τιμητικής εκδήλωσης για την Ελλάδα και τον αγώνα της για ελευθερία. Στην ομιλία του, στην ελληνική γλώσσα, ο κ. Χριστογιώργης αναφέρθηκε στην σημασία της Επανάστασης του 1821 και στο πώς ένας αδύναμος λαός, ο ελληνικός, κατάφερε να αποτινάξει τον ξένο ζυγό, συνεπικουρούμενος με την τότε Ελληνική Διασπορά.

Σύντομο χαιρετισμό στην Αγγλική γλώσσα για την σημασία της 25ης Μαρτίου, απηύθυνε και η δασκάλα κ. Ευτυχία Αρώνη. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου κ. Πηνελόπη Κιούσση και ο π. Γεώργιος Λιάγκας, οι οποίοι, ανάμεσα στα άλλα, ευχαρίστησαν εγκαρδίως όσους συνέβαλαν στην πολύμηνη προετοιμασία και διεξαγωγή της εν λόγω τιμητικής εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα διανθίστηκε με διάφορα δρώμενα, όπως ποιήματα από μαθητές των Ελληνικών Σχολείων για την ελευθερία και για το ’21 και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα παραδοσιακών και σύγχρονων ελληνικών χορών από το χορευτικό συγκρότημα Nassibian Dancers. Επίσης, στο πρόγραμμα εντάχτηκαν θρησκευτικές ψαλμωδίες και πατριωτικά ελληνικά τραγούδια από την τοπική χορωδία, υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Χριστογιώργη, συνοδευόμενη από τον γνωστό δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Αναστάσιο Λάμπρου.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερθέντων προσώπων, και αρκετοί άλλοι επίσημοι όπως ο π. Ιωάννης Καπέτας, η Δήμαρχος της όμορης Δημαρχίας του Στράθφηλντ κ. Κάρεν Πενσαμπένε, η αντιπρόεδρος της Σαμιακής Αδελφότητας Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Λυκούργος» κ. Θεοδοσία (Σούλα) Γερασίμου, οι κυρίες Αδαμαντία Τζιάλλα και Χριστίνα Μητσοπούλου από το Λύκειο Ελληνίδων Σύδνεϋ, η υποψήφια ομογενής πριν από μερικά χρόνια για το δημαρχιακό θώκο του Σύδνεϋ, κ. Αγγελική Βυθούλκα, η προσφάτως «παγκόσμια βραβευμένη Ελληνίδα γυναίκα της χρονιάς», φιλόλογος και καλλιτέχνιδα, Δρ Πιπίνα Έλλη και άλλοι ομογενειακοί παράγοντες.

Η τιμητική εκδήλωση έκλεισε, όπως είθισται κάθε χρόνο, με ένα πλουσιότατο κέρασμα και ελληνική μουσική, διαρκώντας ως αργά το βράδυ, και με το πολυπληθές κοινό να αναχωρεί με μεγάλη ευχαρίστηση και υπερηφάνεια από την αίθουσα της Δημαρχίας του Μπέργουντ.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ο κ. Δημήτριος Καμετόπουλος
Ο κ. John Faker

Η κ. Αναστασία Χριστοφιλοπούλου

Ο κ. Παναγιώτης Τσιγκούνης και ο κ. Καμετόπουλος
Ο κ. Παναγιώτης Τσιγκούνης
Ο κ. John Faker και ο κ. Αναστάσιος Λάμπρου

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....