Σύδνεϋ: Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου «The Heart of Giving», για το έργο του π. Νεκταρίου Ζορμπαλά

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, η παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου της ομογενούς φωτογράφου ντοκιμαντέρ κ. Έφης Αλεξάκη, υπό τον τίτλο “The Heart of Giving”.

 Το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του προσφάτως συνταξιοδοτηθέντος κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου Ζορμπαλά, εστιάζει στη λειτουργία του συσσιτίου της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Newtown του Σύδνεϋ (Soup Kitchen), ένα έργο ζωής του επί τρεις και πλέον δεκαετίες Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας, π. Νεκταρίου.

Η βιβλιοπαρουσίαση φιλοξενήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, εκεί όπου ο πολιός κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας είχε επίσης υπηρετήσει για σχεδόν μία δεκαετία. Ευρισκόμενος εκ νέου ανάμεσα σε πρόσωπα οικεία και αγαπημένα, και ανασύροντας όμορφες αναμνήσεις από την περίοδο της διακονίας του στο «ελληνοκρατούμενο» Marrickville, ο π. Νεκτάριος δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του σε πολλά σημεία του χαιρετισμού που κλήθηκε να απευθύνει. Ευχαρίστησε θερμά τους ενορίτες του Αγίου Νικολάου για την αγάπη και την υποστήριξη που του παρείχαν, ενώ το κεντρικό μήνυμά του προς όλους τους παρευρισκόμενους ήταν να βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και στους κληρικούς, ενισχύοντας το έργο τους.

«Ό,τι κι αν κάνει ο ιερέας, η δική σας συμπαράσταση και αγάπη τού πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις και του δίνει περισσότερο κουράγιο να συνεχίσει το έργο της Εκκλησίας, το οποίο είναι πολυσχιδές και πολύπονο. Και όταν λέω πολύπονο, εννοώ ότι δεν είναι εύκολο να συναναστρέφεσαι καθημερινώς και να ζεις τον πόνο και τη θλίψη του κάθε ανθρώπου. Κάθε σας βοήθεια και κάθε συμπαράστασή σας είναι όχι μόνο πνευματική τροφή, αλλά και σωματική δύναμη για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του».

Καταχειροκροτηθείς επανειλημμένα από το ακροατήριο, ο π. Νεκτάριος έκανε ακόμη ειδική μνεία στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της τιμητικής προς το πρόσωπό του εκδηλώσεως. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο «The Heart of Giving», εκπροσωπήθηκε στη βιβλιοπαρουσίαση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, ο χαιρετισμός του οποίου επέτεινε την ήδη έντονη συγκινησιακή φόρτιση.

Ο Θεοφιλέστατος, αφού μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, καθώς και τα συγχαρητήριά του προς την κ. Έφη Αλεξάκη, μίλησε με πολλή αγάπη και σεβασμό για το πρόσωπο του «αγιασμένου κληρικού» π. Νεκταρίου Ζορμπαλά. Από τα «τίμια χέρια» του π. Νεκταρίου, εξάλλου, πριν από 44 έτη, στο ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, στην Ενορία Αγίου Νικολάου Marrickville, έλαβε και ίδιος το άγιο Βάπτισμα.

Ο Επίσκοπος Μαγνησίας δήλωσε ευγνώμων για την ιδιαίτερη αυτή ευλογία που είχε στη ζωή του, ενώ συνεχάρη με τη σειρά του την κ. Αλεξάκη για το βιβλίο που αφιέρωσε στο φιλανθρωπικό έργο του π. Νεκταρίου. «Είναι δύσκολο κανείς να μιλήσει για κάποιον ο οποίος εργάστηκε με τόσο ζήλο μέσα στην Εκκλησία μας. Πρόκειται για μια πορεία που δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε ένα βιβλίο. Ωστόσο η κυρία Αλεξάκη, μαζί με τους συνεργάτες της, κατάφεραν να μας δώσουν μιαν ιδέα από αυτή την προσφορά του καλού μας π. Νεκταρίου», σημείωσε.

Κατακλείοντας, ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστόδουλος ευχαρίστησε όλους όσοι συμπορεύτηκαν διαχρονικά με τον π. Νεκτάριο στο θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει, ενώ έκανε ειδική μνεία, και απηύθυνε θερμές ευχαριστίες, στις ανιψιές του πολιού κληρικού οι οποίες βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό του.

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «The Heart of Giving» τίμησε, μεταξύ άλλων, με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και οργανώσεων.

Το βιβλίο της κ. Έφης Αλεξάκη είναι διαθέσιμο για παραγγελία στον ιστότοπο: www.cafesandmilkbars.com.au .

 

πηγη ΒΗΜΑ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....