Συμμετοχή της Ι.Μ.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην 1η Ημερίδα Ελληνομάθειας στα Ομογενειακά Σχολεία της Κωνσταντινούπολης με θέμα «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός»

Στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Φιλολόγων με θέμα «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός».  Στην Ημερίδα υπήρχαν αντιπροσωπείες από τα τρία Ομογενειακά Σχολεία της Κωνσταντινούπολης, από το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ίμβρου– μέσω zoom- και από την Ιερά Μητρόπολη  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος  Πατριαρχικός εκπρόσωπος π. Αλέξανδρος ο οποίος μετέφερε στην ομήγυρη των εκπαιδευτικών την ευλογία του Παναγιωτάτου, την ευαρέσκεια Του για τις εργασίες της Ημερίδας καθώς και τις ευχαριστίες Του προς τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρνάβα για την εκπόνηση του προγράμματος «Ελληνομάθεια» και τη φιλοξενία των παιδιών της Ρωμηοσύνης  στη Μητρόπολη.

Στη συνέχεια, χαιρέτισε ο Συντονιστής Ομογενειακής Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Γιγουρτσής  και καλωσόρισε ο οικοδεσπότης και οργανωτής της Ημερίδας κ.Δημήτρης  Ζώτος, Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

Από το Γυμνάσιο – Λύκειο του Ζαππείου μίλησαν οι φιλόλογοι Κορνηλία Τσεβίκ– Μπαβερτιάν και Ρίκα  Μπεκιάρη Παντελάρα με θέμα: «Πολυπολιτισμικότητα και Ελληνομάθεια στο Ομογενειακό Σχολείο».

Από το Ελληνικό Γυμνάσιο- Λύκειο της Ίμβρου η φιλόλογος κ. Δήμητρα Ράπτη ανέπτυξε το θέμα: « Η συμβολή της Ελληνομάθειας στην ευημερία και ανάπτυξη των Κοινοτήτων της Ίμβρου».

Ο κ.Διαμαντής Κομβόπουλος φιλόλογος του Ζωγραφείου Γυμνασίου -Λυκείου εισηγήθηκε το θέμα: « Η συμβολή των κατασκηνώσεων στην Ελληνομάθεια».

Ο κ.Στέλιος Καραγιάννης από το Δημοτικό του Ζαππείου ανέλυσε το θέμα: «Δομή και λειτουργία  του Δημοτικού Σχολείου στην Πόλη».

Ενώ, η κ. Ολυμπία Μπέτσα, φιλόλογος από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, επικεντρώθηκε στην «Δημιουργική γραφή ως εργαλείο διδασκαλίας- εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας».

Τέλος, από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως η φιλόλογος  κ.Μαρία Χαραλαμπίδου παρουσίασε την  «Αξιολόγηση της Κατασκήνωσης στο Ποσείδι».

Τις εργασίες παρακολούθησαν περίπου 40 εκπαιδευτικοί της Ομογενειακής Εκπαίδευσης, οι οποίοι συμφώνησαν στην από κοινού πραγματοποίηση παρόμοιων δράσεων με θεματικό άξονα  την «Ελληνομάθεια».

Ο Ελλογιμώτατος Σχολάρχης κ. Ζώτος μερίμνησε, ώστε η Ημερίδα να επιστεγαστεί με την παράθεση ενός γευστικότατου γεύματος.

Ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας πρόσφερε στους εκπαιδευτικούς ως αναμνηστικό δώρο μια κούπα, στο σουβέρ της οποίας αναγράφονταν η πρόταση « προχωράμε μαζί ..» υπόμνηση της διάθεσης για συνοδοιπορία στο ζωτικό χώρο της Εκπαίδευσης!!

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....