Σύναξη Εντεταλμένων Ιερέων στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η πρώτη Σύναξη των εντεταλμένων Κληρικών στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Παρόντες ήταν και οι δύο Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Δελέγκος και κ. Χρήστος Καζαντζής αντίστοιχα.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, ο οποίος καθιερώνεται στην τοπική μας Εκκλησία, μετά από την αρχική συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού με τους δύο Διευθυντές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, όπου είχε προταθεί από τον Σεβασμιώτατο να οριστεί εντεταλμένος Κληρικός  της Ιεράς Μητροπόλεως σε κάθε σχολική μονάδα για θέματα υποσιτισμού και στήριξης των μαθητών, σε συνεργασία πάντοτε με τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο αυτό θεσμό και ευχαρίστησε θερμά τους δύο παριστάμενους Διευθυντές για την διάθεση συνεργασίας, την οποίαν από την πρώτη στιγμήν επέδειξαν και που αντικειμενικό σκοπό έχει την πνευματική και κυρίως την υλική, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως, υποστήριξη των μαθητών που στερούνται και τα χρειώδη.

Ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε μία αναδρομή στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσεως που εμφανίστηκαν επισιτιστικά προβλήματα στα σχολεία και προκλήθηκαν κοινωνικές ανισότητες. Ανέφερε, ότι στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ξεκίνησε ο θεσμός αυτός με σκοπό την κατάργηση των ανισοτήτων, οι οποίες λειτουργούσαν τραυματικά και στην υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού, αλλά και στην διαδικασία της μάθησης. Ακόμη αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα, τα οποία υπερθεμάτισαν την αναγκαιότητα αυτής της ποιμαντικής παρέμβασης.

Σε πιο πρακτικό πλαίσιο, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίους θα λειτουργήσει ο θεσμός αυτός και είναι αφ’ ενός μεν η διάκριση, αφ’ ετέρου δε η παροχή υλικής βοήθειας, με αυστηρή αξιολόγηση των αναγκών κατά περίπτωση. Τέλος, προέτρεψε τους Ιερείς να συνεργαστούν με ταπείνωση και διάκριση, τόσο με τους Διευθυντές των Σχολείων που τους ανατέθηκαν, όσο και με τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων.

Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στους δύο Διευθυντές, οι οποίοι με τη σειρά τους ευχαρίστησαν την τοπική Εκκλησία για αυτή τη νέα συνεργασία που καθιερώθηκε και τόνισαν ότι θα είναι στο πλευρό της Ιεράς Μητροπόλεως για  τα θέματα αυτά. Επεσήμαναν επίσης την έκρηξη της νεανικής βίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αλλά και την αναγκαιότητα για ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, ο οποίος διέρχεται κρίση.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και η Σύναξη έκλεισε με την επίδοση των διορισμών στους εντεταλμένους Ιερείς και αντιγράφων στους δύο Διευθυντές Εκπαίδευσης.

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....